Skip to main content


 H Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών Ε.Φ.Ε.Ν και η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ, με αφορμή την 26η επέτειο της κρίσης των Ιμιών και της θυσίας των τριών Αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τελούν μνημόσυνο μνήμης και τιμής, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην Λευκωσία, στη συνέχεια θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο οίκημα της ΕΦΕΝ(Λεύκωνος 18, Λευκωσία, έναντι της εκκλησίας Παναγίας Φανερωμένης) 


Η Κρίση των Ιμίων αφορουσε την αμφισβήτηση της Ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1996 από την Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητώντας την Ιταλοτουρκική Σύμβαση του 1932, προέβη σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών.


Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου, και κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, τουρκικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη μικρή Ίμια. Λίγες ώρες μετά, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που είχε πετάξει πάνω από το σημείο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων, κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα. Τη ζωή τους έχασαν και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.