Skip to main content


 Ο Πετράκης Γιάλλουρος αποτέλεσε αναμφίβολα μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του ιερού αγώνα της ΕΟΚΑ. Στις 7 Φεβρουαρίου 1956 ο ήρωας μαθητής πέρασε στην αθανασία. 


Ο νεαρός ήρωας ήταν ένα ψηλό, λεπτό αγόρι με γαλανά μάτια, πάντοτε πρώτος στα μαθήματα και σημαιοφόρος του σχολείου του σε κάθε παρέλαση. Η μόνη του σκέψη ήταν η Ένωση της Κυπρου με τη μάνα Ελλάδα. Αυτό φανερώνουν άλλωστε και τα λόγια του "Να αγωνιζόμαστε πρέπει, μάνα, να αγωνιζόμαστε για την Κύπρο μας"



Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1938 στο Ριζοκάρπασο και ήταν μαθητής στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Με το ξέσπασμα του αγώνα της ΕΟΚΑ εντάχθηκε τον Οκτώβριο του 1955 στην νεολαία της οργάνωσης ΑΝΕ και γρήγορα αναδείχτηκε σε ένα από τα βασικότερα στελέχη της ΑΝΕ στο σχολείο του. Η δράση του περιελάμβανε μεταξύ άλλων απόκρυψη οπλισμού, μοίρασμα φυλλαδίων και οργάνωση μαθητικών διαδηλώσεων. 


Στις 6 Φεβρουαρίου προκλήθηκαν ταραχές  σε σχολεία της Αμμοχώστου, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να οργανωθεί μαθητική διαδήλωση. Μετά από συμπλοκές οι αστυνομικοί απάντησαν στους μαθητές με πυρά, με αποτέλεσμα τον θάνατο του ήρωα μαθητή. 


Στο σήμερα πλέον, όντας μαθητές, οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τη θυσία του Πετράκη Γιαλλουρου. Η αστείρευτη αγάπη του για την πατρίδα, ο πόθος του για Ένωση και λευτεριά, αλλά και ο θαρραλέος του αγώνας πρέπει να αποτελούν φάρο για την ελληνική νεολαία.