Skip to main content


 Ο Κυριάκος Μάτσης ήταν αγωνιστής και μέλος της ΕΟΚΑ κατά την περίοδο της Αγγλικής αποικιοκρατίας. Γεννήθηκε στο χωριό Παλαιχώρι, της επαρχίας Λευκωσίας στις 23 Ιανουαρίου του 1926.


  Στον αγώνα που διεξήγαγε η ΕΟΚΑ διετέλεσε τομεάρχης της στην επαρχία Αμμοχώστου από το 1955 και τομεάρχης Κερύνειας έως τον θάνατο του. Στις 9 Ιανουαρίου 1956 συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια με ηλεκτροσόκ και άλλες μεθόδους. 


Η σχέση του με τον αρχηγό Διγενή και ο σημαντικός ρόλος του στον αγώνα ήταν ευρύτερα γνωστά και ως εκ τούτου, τον επισκέφθηκε στο ανακριτήριο της Ομορφίτας ο ίδιος ο Κυβερνήτης Χάρντιγκ προσφέροντάς του το μυθικό για την εποχή εκείνη ποσό των 500.000 λιρών, καθώς και φυγάδευσή του για προστασία, αν απεκάλυπτε πού κρυβόταν ο Διγενής. Οργισμένος ο Μάτσης κτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και του απάντησε “ Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί ἀρετής. Λυπούμαι εξοχότατε, αλλά με προσβάλλετε”.


  Στις 19 Νοεμβρίου 1958 περικυκλώθηκε στο κρησφύγετό του και ανατινάχθηκε από τις δυνάμεις κατοχής. Με τον ένδοξο θάνατό του αναδείχθηκε ως ένα από τα ινδάλματα του αγώνα. 


Ο Μάτσης, ειδικά κατά την περίοδο σπουδών του ανέπτυξε μια έντονη πολιτική δράση, ευαισθητοποιώντας κόσμο για τα αιτήματα της Κύπρου. Υπήρξε ιδεολόγος, βαθειά καλλιεργημένος άνθρωπος, με μια καθαρά ιδεαλιστική πένα. Ό,τι περισώθηκε από το πνευματικό του έργο, αποκαλύπτει τη βαθιά πνευματικότητά του.


ΑΘΑΝΑΤΟΣ


(Πηγή αρχικής εικόνας: Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955-1959)