Skip to main content


 Στις 3-4 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε διήμερο από, την Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών Ε.Φ.Ε.Ν, την Α.Φ.Κ ΑΙΧΜΗ Κομοτηνής και τον Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.Σκοπός του διημέρου ήταν να ενημερωθούμε για τον αγώνα που έδωσαν τα παλληκάρια του Αγώνα ‘55-‘59.


Αρχικά, το διήμερο ξεκίνησε με στάση στο μνημείο «Ηρώον του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959» στον Αμίαντο. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στους αγωνιστές που πραγματοποίησαν τον ένδοξο Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Τα προπύλαια με το μνημείο συνδέονται με 108 σκαλοπάτια. Κάθε σκαλοπάτι είναι αφιερωμένο στους 108 Ήρωες που χάρισαν τη ζωή τους για τη δική μας Ελευθερία, αυτούς που ανέβηκαν «τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά». Στην κορυφή του βουνού, βρίσκεται το Μνημείο της Ελευθερίας και το Παρεκκλήσι της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Η δεύτερη στάση της πρώτης μέρας έγινε στο μνημείο της «Μάχης του Πεύκου» ή όπως έμεινε γνωστό, στον Πεύκο του Διγενή. Εκεί όπου στήθηκε η πρώτη ενέδρα της Ε.Ο.Κ.Α ενάντια στους Άγγλους. Στη μάχη αυτή, συμμετείχε και ο Αρχηγός Διγενής, γεγονός που ανύψωσε το ηθικό των αγωνιστών. Όπως έγραψε και στα απομνημονεύματά του ο Γρίβας: «Όταν βγαίνετε στην ενέδρα, δεν πρέπει να σκέφτεστε ούτε οικογένεια ούτε παιδιά, παρά μόνον ότι βγήκατε στον αγώνα για την Ελευθερία μας».


Τη δεύτερη μέρα, ξεκινήσαμε με προσκύνημα στην εκκλησία του Άγιου Αρσενίου στην Κυπερούντα, όπου ενημερωθήκαμε σχετικά με την εκκλησία από τον ιερέα της. Ακολούθως, κατευθυνθήκαμε στην πλατεία του χωριού, όπου ξεναγηθήκαμε στο σπίτι του αγωνιστή και Ήρωα, Χριστόδουλου Καννάουρου, που με το τέλος του Αγώνα, μετατράπηκε σε μουσείο της Ε.Ο.Κ.Α. Εκεί, ο ξεναγός αναφέρθηκε στη μεγάλη βοήθεια που προσέφερε η κοινότητα της Κυπερούντας στον αγώνα. Μέσω της ξενάγησης, ενημερωθήκαμε για τη βιαιότητα που ασκούσαν οι Άγγλοι, απέναντι στους αγωνιστές και στον απλό λαό της Κύπρου. Τέλος, φτάσαμε στα Σπήλια, όπου έλαβε χώρα μια από τις πιο λαμπρές μάχες του Αγώνα, στις 11 Δεκεμβρίου του 1955. Οι στρατιωτικές ικανότητες, οι τακτικές γνώσεις και η ευφυία του Γρηγόρη Αυξεντίου, κατάφεραν να σώσουν όχι μόνο τον Αρχηγό της οργάνωσης αλλά και ολόκληρο τον αγώνα, καθώς και να προκαλέσουν πανωλεθρία στους Άγγλους.


Είναι μεγάλη τιμή να γνωρίζουμε τα σημεία στα οποία οι αγωνιστές μας πολέμησαν για λαμπρά ιδανικά, εκεί που υπερασπίστηκαν την τιμή και την αξιοπρέπεια του λαού και της ελληνικής πατρίδας μας. Τα αισθήματα που μας κυριαρχούσαν κατά τη διάρκεια του διημέρου, είναι ένας από τους λόγους που θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε ξεπούλημα της Κύπρου και στον καθένα που προσπαθεί να μειώσει τις θυσίες των Ηρώων. Μέλημά μας λοιπόν, πρέπει να είναι η συνέχιση του αγώνα για Ένωση, καθώς και η διαφύλαξη της μνήμης των Ηρώων μας μέσω του αγώνα μας.