Skip to main content


 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Η πλέον ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, που πολέμησε με τόλμη στην Πελοπόννησο και έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες όλων των εποχών.


Γεννημένος, λοιπόν, στις 3 Απριλίου 1770, ο Γέρος του Μοριά μυήθηκε το 1818 στη Φιλική Εταιρεία και στις αρχές του 1821 αποβιβάστηκε στη Μάνη για να προετοιμάσει την επικείμενη εξέγερση. Με οδηγό το όνειρο για απελευθέρωση, καταφέρνει να κατατροπώσει τους Τούρκους στις περίφημες μάχες της Τριπολιτσάς, των Δερβενακίων, της Γράνας, των Βερβαίνων και τόσες άλλες.


Στα Δερβενάκια, όπου καταστράφηκε ο στρατός του Δράμαλη, αναδείχθηκε η στρατηγική του ιδιοφυΐα, και η κυβέρνηση Κουντουριώτη τον διόρισε αρχιστράτηγο των επαναστατικών δυνάμεων. Η ίδια, όμως, κυβέρνηση το 1824 δολοφονεί τον γιο του, Πάνο, αναγκάζοντάς τον να παραδοθεί. Το 1825 φυλακίζεται στον Προφήτη Ηλία της Ύδρας, κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συρράξεων. Αποφυλακίζεται άρον άρον τον ίδιο χρόνο, αφού ως γνωστόν είναι ο μόνος ικανός να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο κίνδυνο, τον πασά της Αιγύπτου Ιμπραήμ.


Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν πολλές στρατιωτικές επιτυχίες, με τη σημαντικότερη να είναι η αναζωπύρωση του επαναστατικού κινήματος το 1827, που χάρισε στο έθνος μας την ανεξαρτησία. Μετά το τέλος του Αγώνα, το μπουντρούμι τον υποδέχτηκε για δεύτερη φορά με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας».Τελικά, πεθαίνει στις 4 Φεβρουαρίου 1843 μετά από μια λαμπρή στρατιωτική πορεία και έχοντας συμβάλει καθοριστικά στην εθνανάσταση. Ήρωες σαν κι αυτόν θα έπρεπε να λαμβάνουν όλες τις τιμές και τις δόξες. Όχι να φυλακίζονται. Όχι να προδίδονται.


Σήμερα, μνημονεύεται ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από το άκαμπτο ήθος και το πάθος για την Ελλάδα. Γεμάτος όραμα και με πρώτο του μέλημα το ξεσκλάβωμα του γένους. Όλοι θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από το έργο του. Εξάλλου, όπως είπε κι ο ίδιος, «Μια φορά εβαπτίστημεν με το λάδι, βαπτιζόμεθα και μία με το αίμα διά την ελευθερίαν της πατρίδος μας».


Ας γίνει και για μας εδώ, στην ακριτική Μεγαλόνησο, πρότυπό μας, ο καθοδηγητής μας στον ακούραστο αγώνα για Απελευθέρωση, Αυτοδιάθεση και Ένωση με τον εθνικό κορμό!