Skip to main content


 Ξημερώνει 15η Ιανουαρίου 1950. Η μέρα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Μια μέρα άγια και καθοριστική για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Οι Έλληνες της Κύπρου θυμούνται τον Ευαγόρα της Σαλαμίνας, τον Εθνάρχη Κυπριανό του 21’, τον Ονήσιλο και τον Καποδίστρια, των οποίων οι ψυχές, εκείνη την ημέρα έψαλλαν «Ένωσις τζιαι μόνο Ένωσις». Ήσαν αφυπνισμένοι στη συνείδηση και σε εθνική εγρήγορση, κάτι που αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα, στα οποία επιβεβαιώνεται πως 95.7% του κυπριακού Ελληνισμού, ζητεί Ένωση!


Το Ενωτικό Δημοψήφισμα αποτέλεσε τη δημοκρατικότερη έκφραση των Ελλήνων της Κύπρου για την κατοχύρωση της επιθυμίας τους, την επιτέλους ενσωμάτωση της Κύπρου με τον εθνικό κορμό, ύστερα από πολλούς και δύσκολους αιώνες σκλαβιάς. Γι’ αυτό και το Δημοψήφισμα αυτό αναγράφεται με τα πιο χρυσά γράμματα στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία. 


Κανένας νόμος Ακιντζί, κανένας πολιτικός καιροσκόπος δεν μπορεί να μετατρέψει το λαό μας σε ιστορικά αμνήμονα, ξεγράφοντας από τη μνήμη του το λαϊκό τούτο αίτημα. Διότι οι Έλληνες σε αυτή την δύσμοιρη γη, πάντα θα στέκονται απέναντι στη λήθη και θα τιμούν το Ενωτικό Δημοψήφισμα, ως τη πιο δημοκρατική, νόμιμη και αξιοπρεπέστατη έκφραση των προγόνων μας για Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα! 


Ἡμεῖς ἀκόμα ἀξιοῦμεν!