Skip to main content


 

Ήταν 21η Οκτωβρίου 1931 όταν οι Έλληνες της Κύπρου πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή πορεία, που έμελλε να μείνει γνωστή στην ιστορία ως τα Οκτωβριανά. Με αφορμή την επιβολή νέας βαριάς φορολογίας από τους Άγγλους κατακτητές στον ήδη εξαθλιωμένο Κυπριακό λαό, αλλά και την άρνηση των αιτημάτων της κυπριακής Πρεσβείας στη Βρετανία για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, οι Έλληνες της Κύπρου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια τεράστια πορεία προς το Κυβερνείο. Ποιος να τους το έλεγε, πως αυτή η πορεία έμελλε να ήταν η απαρχή του σύγχρονου Ενωτικού μας αγώνα;

Φτάνοντας στον χώρο, έπειτα από συγκρούσεις, άρχισε λιθοβολισμός στο κτήριο ενώ σύντομα τυλίχθηκε στις φλόγες. Αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στον χώρο, κατάφεραν με τη χρήση όπλων να διασπάσουν το πλήθος που διαμαρτυρόταν για την κατάσταση στο νησί. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος  17 Ελλήνων ηρωομαρτύρων.

Η ανάγκη για διατήρηση της μνήμης της συγκεκριμένης επετείου είναι αδήριτη, διότι μας φανερώνει το πως οι Έλληνες αγωνίζονται για να πετύχουν ένα όραμα, ένα εθνικό όραμα. Επιβάλλεται να παραδειγματιστούμε από την επιμονή και αυταπάρνηση τους και ταυτόχρονα καλούμαστε να προφυλάξουμε τις εθνικές μας αξίες και ιδανικά. Έχουμε χρέος απέναντι τους, να κρατήσουμε τη φλόγα των αγώνων τους άσβεστη και  να συνεχίσουμε τον αγώνα για λευτεριά και ένωση έως ότου επιτευχθεί.

ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ