Skip to main content


 Σαν σήμερα πριν 99 χρόνια έλαβε χώρα η Καταστροφή της Σμύρνης, που ήταν και ο επίλογος σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που βίωσε ο Ελληνισμός, την Μικρασιατική Καταστροφή. 

Η συμφορά αυτή, τερμάτισε οριστικά την παρουσία του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία, αφού μετά την αποτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία και την αποχώρηση του τελευταίου στρατιωτικού τμήματος, οι ορδές του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προέλασαν στην παραλιακή πόλη της Σμύρνης και έπραξαν τις γνωστές από τα βάθη των αιώνων συνήθειες τους : αρχικά ανατίναξαν την αρμένικη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και απο εκεί άρχισε η πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε την πόλη. Χιλιάδες Έλληνες προσφυγοποιήθηκαν και συγκεντρώθηκαν απελπισμένοι στην προκυμαία της Σμύρνης ψάχνοντας τρόπο να ξεφύγουν από τους βάρβαρους Νεότουρκους. 

99 χρόνια μετά όμως, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο δολοφόνος που σχεδίασε και υλοποίησε την γενοκτονία των Ποντίων, Αρμενίων και Ελλήνων -σαν άλλος Χίτλερ- παρουσιάζεται σε βιβλίο αγγλικών της Κυπριακής Μέσης Εκπαίδευσης ως γενναίος και ανιδιοτελής ηγέτης. Αν είναι ποτέ δυνατόν, να εξυμνείται ένας τέτοιος «άνθρωπος» από βιβλίο εκμάθησης της νεολαίας. 99 χρόνια μετά, είναι χρέος μας προς τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, της Ποντιακής Γενοκτονίας και Αρμενικής Γενοκτονίας να μην επιτρέψουμε στην συνεχιζόμενη τουρκική προπαγάνδα (που δυστυχώς προωθείται και από Ελληνόφωνους κατοίκους εν Κύπρω) να αλλάξει την ιστορία. Το 1922 αποτελεί χαρακτηριστικό του ποιόντος του Τουρκικού Έθνους.