Skip to main content


 14η Αυγούστου σήμερα, μια μέρα που ξυπνά βάναυσες μνήμες, αφού σαν σήμερα δολοφονείται άνανδρα ο Σολωμός Σολωμού από Τούρκους εντεταλμένους, την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε από Τούρκους πολίτες και αστυνομικούς τρεις μέρες νωρίτερα. Τα 25 χρόνια που πέρασαν από τον Αύγουστο του 1996, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την κυνικότητα με την οποία ένας άνθρωπος διατάσσει μια εν ψυχρώ δολοφονία και στην συνέχεια κομπάζει για αυτήν, θεωρώντας πως έκανε το καθήκον του. Είκοσι-πέντε χρόνια κι ακόμα οι ψυχές τους ζητούν την δικαίωση που τους θα κάνει εμάς γελαστούς κι εκείνους γελασμένους. 


Την ημέρα της κηδείας, μία ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια στον χώρο της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ. Ακολούθως, οι Γκρίζοι Λύκοι άρχισαν τον πετροπόλεμο. Όπως γράφτηκε στην ιστορία, ο Σωλομός Σολωμού πέρασε στη νεκρή ζώνη όπου με ένα τσιγάρο στα χείλη και με μια καρδιά που έβραζε, προσπάθησε να ανέβει στον ιστό για να κατεβάσει την τούρκικη σημαία που λερώνει την κατεχόμενη γη μας, παρά τις προειδοποιήσεις, «ούτε τον ένοιαζε που φεύγει-και μαγκιά του» . Τότε, οι δειλοί Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές, «χαράμισαν μια σφαίρα», για τον άοπλο Σολωμό Σολωμού, με αποτέλεσμα αυτός ακαριαία να χάσει τη ζωή του. Στις συνειδήσεις μας όμως, «αυτός αθάνατος γυρίζει στον αγέρα», και μνήμη του θα κρατιέται άσβεστη για πάντα.


Μετά την τραγική δολοφονία του ηρωομάρτυρα Σολωμού, ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, ύστερα από συντονισμένες εξετάσεις και ενέργειες εντόπισε τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από αυτούς δε συνελήφθη ενώ εδώ και 25 χρόνια οι άνανδροι δολοφόνοι του Ισαάκ και Σολωμού κυκλοφορούν ελεύθεροι στα κατεχόμενά μας εδάφη. Καμία ντροπή και κανένας ηθικός φραγμός δεν τους εμποδίζει από το να φωτογραφίζονται στα κατεχόμενα με πιο πρόσφατο παράδειγμα την φωτογραφία του Κενάν Ακίν, με τον Τούρκο σουλτάνο στην προκλητική επίσκεψή τους στα Βαρώσια.


Επιπλέον, στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κήρυξε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατό του. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού. 


Τάσος Ισαάκ- 11/8/1996

Σολωμός Σολωμού- 14/8/1996

Για πάντα ζωντανοί στις μνήμες μας! Επιπλέον, στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κήρυξε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατό του. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού. 


Τάσος Ισαάκ- 11/8/1996

Σολωμός Σολωμού- 14/8/1996

Για πάντα ζωντανοί στις μνήμες μας!