Skip to main content









Μέλη της Αυτόνομης Κίνησης Μαθητών ΕΦΕΝ, του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π (Α.Φ.Κ ΤΟΛΜΗ Ιωαννίνων, Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ Πανεπιστημίου Κύπρου, Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης, ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ Αθήνας), της Α.Φ.Κ Αιχμής Κομοτηνής και του Μετώπου Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, παρευρέθηκαν χθες, 8 Αυγούστου, στο 25ο μνημόσυνο των εθνομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που δολοφονήθηκαν στην περιοχή του οδοφράγματος της Δερύνειας στην Αμμόχωστο, στις 11 και 14 Αυγούστου 1996 αντίστοιχα. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, όπου κατατέθηκαν στεφάνια εις μνήμην των δύο παλικαριών με το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Ακολούθως, μεταβήκαμε στο Κοιμητήριο του Αγίου Θωμά στο Παραλίμνι, όπου βρίσκονται τα μνήματα των μαρτύρων μας και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου κατατέθηκε στεφάνι στον χώρο θυσίας του Τάσου και του Σολωμού. Αργότερα, παρευρεθήκαμε στο μνημείο του Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου, που πολέμησε ηρωικά ενάντια στους Τούρκους εισβολείς κατά τη διάρκεια της δεύτερης εισβολής, στις 14 Αυγούστου 1974, και που παραμένει μέχρι και σήμερα αγνοούμενος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αγία Νάπα, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε μεταξύ άλλων εκθέματα σχετικά με τη συμβολή της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση αλλά και διάφορα αντικείμενα που συνδέονται με την πολεμική και όχι μόνο, ιστορία της Κύπρου και της Μητροπολιτικής Ελλάδας.

Γαλουχημένοι με ελληνικές αξίες και ιδανικά, ο Τάσος και ο Σολάκης ακολούθησαν συνειδητά το μονοπάτι της θυσίας για την Ελευθερία της Κύπρου μας, περνώντας εις το πάνθεον των Ηρώων. Ως νέοι μιας κατεχόμενης πατρίδας και μέχρι την άγια μέρα της Απελευθέρωσης, έχουμε χρέος να διατηρούμε και να τιμούμε τη μνήμη των θυσιασθέντων προγόνων μας, συνεχίζοντας τον δρόμο που χάραξαν για τη Λευτεριά.