Skip to main content

 

Στις 8 Αυγούστου 1964, έλαβαν χώρα στην ακριτική Τηλλυρία, μάχες μεταξύ της νεοσύστατης Εθνικής Φρουράς υπό την αρχηγεία του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή και των Τούρκων τρομοκρατών. Μετά από ηρωικές μάχες στη Μανσούρα, στο Λωρόβουνο, στη Τηλλυρία αλλά και στα Κόκκινα το οποίο αποτελούσε υψηλής στρατηγικής σημασίας χωριό, οι Τούρκοι δεν δίστασαν να δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο με αποτέλεσμα τις πρώτες απογευματινές ώρες της 8ης Αυγούστου να εξαπολύονται από την Τουρκική Αεροπορία βόμβες ναπαλμ όχι μόνο στα στρατιωτικά τμήματα της Εθνικής Φρουράς αλλά και σε χωριά όπως Πύργος, Πηγαίνια, Παχύαμμος, Πωμός, Αγία Μαρίνα, Νέα Δήμματα, Αργάκα και Πόλη Χρυσοχούς. Ως αποτέλεσμα, από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 55 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 28 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 125 (69 στρατιώτες και 56 πολίτες).


Η σημερινή μαύρη επέτειος είναι ιστορικής σημασίας, καθώς αποτελεί την πρώτη απειλή για εισβολή των Τούρκων στο νησί μας. Σήμερα τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και πολύ, αφού με σταυρωμένα τα χέρια και με την αποτυχημένη πολιτική του κατευνασμού, εξακολουθούμε να είμαστε υποδουλωμένοι στους ξένους κατακτητές.  Η πολιτική μας ηγεσία αντί με το αίσθημα της ευθύνης και της αξιοπρέπειας να επιζητεί απονομή δικαιοσύνης για τα όσα δεινά μας έχουν προκαλέσει οι βάρβαροι Τούρκοι σε όλη τη νεότερη μας ιστορία, επαναπαύεται στη συνθηκολόγηση και την άφεση των αμαρτιών του κατακτητή. 


Ως ΑΚΜ ΕΦΕΝ υπενθυμίζουμε σε όσους ξεχνούν, ότι τα γεγονότα της Τηλλυρίας αποτελούν μια από τις πάμπολλες ενέργειες της τουρκικής παραβατικότητας που για πάνω από μισό αιώνα ταλανίζουν το μαρτυρικό νησί μας. Τέτοιου είδους προκλήσεις, που συνεχίζουν ως σήμερα, δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο παραμένουμε αδρανείς και δεν αντιστεκόμαστε στο νεο-Οθωμανισμό.