Skip to main content


 6-7 Αύγουστου 1964 Πάνε τώρα 57 χρόνια, κι όμως σαν να ήταν χθες που η σύγκρουση με τους τούρκους στασιαστές κορυφώθηκε με κάποιες μάχες και τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία. Τους βομβαρδισμούς αυτούς πλήρωσαν με την ζωή τους δεκάδες στρατιώτες και άμαχοι.


Μια μάχη όμως που δεν θα ξεχαστεί ποτέ είναι αυτή της 31ης ΜΚ στο Λωρόβουνο. Σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια οι καταδρομείς κατάφεραν να εξαφανίσουν κάθε τούρκο από το ύψωμα αυτό. Οι καταδρομείς αυτοί δεν είχαν ούτε ένα μήνα εκπαίδευση. Η Μοίρα ιδρύθηκε στις 9 Ιουλίου και ήταν η πρώτη Μοίρα Καταδρομών που υπήρξε στην Κύπρο.


Η 31 ΜΚ ξεκίνησε την πορεία της προς το Λωρόβουνο από την Παναγία την Χρυσοπατερίτισσα όπου εκεί γέμισαν τα παγούρια τους νερό και έμαθαν για το ποια ήταν η αποστολή τους. Αφότου ετοιμαστήκαν υλικά και ψυχικά, αρχίσαν να ανεβαίνουν προς την κορφή του Λωρόβουνου. Ο δρόμος δύσβατος και το ύψωμα μεγάλο, όμως τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τους καταδρομείς μας. Αφού αρχίσαν να κοντεύουν στην κορυφή του βουνού και να διακρίνουν ανθρώπους, λίγη ώρα μετά αρχίσαν να δέχονται τα πρώτα πυρά όπου τα αντιμετώπισαν με επιτυχία, τραυματίζοντας μόνο 7 και χωρίς να πέσει κανένας νεκρός. Αργά το απόγευμα σταμάτησε η μάχη μέχρι το επόμενο πρωί.


Την επόμενη μέρα οι καταδρομείς αρχίσαν και πάλι να ανεβαίνουν πιο πάνω για να ρίξουν ένα βασικό πολυβολείο του εχθρού στην κορυφή του Λωρόβουνου. Μπροστάρης ο Υπολοχαγός Νικόλαος Παπαγεωργίου ο οποίος ήταν και ο πρώτος που ανέβηκε στην κορυφή του λόφου μαζί με άλλους δυο καταδρομείς τον Γεώργιο Απλησιώτη και τον Μιχαήλ Κουσουλίδη που ήταν λίγα βήματα πίσω από αυτόν. Τα τρία αυτά παλικάρια σκοτώθηκαν από τις σφαίρες του εχθρού μόλις ανέβηκαν στην κορυφή του Λωρόβουνου. Αργότερα όταν κατέλαβαν το βουνό και προχωρούσαν προς τα Κόκκινα, εκει βρίσκονταν περίπου 800 τούρκοι και ανάμεσα τους ο Ραούφ Ντεκτάς. Αφού λοιπόν οι τούρκοι κατάλαβαν πως ήταν θέμα χρόνου η Εθνική Φρουρά να καταλάβει την περιοχή, η τουρκία απείλησε πως θα βομβάρδιζε την Λευκωσία και την Λεμεσό αν προχωρούσαμε. Αμέσως στάλθηκε η διαταγή από το ΓΕΕΦ να σταματήσουν, αυτό δεν ήταν αρεστό σε κανένα όμως αναγκαστικά σταμάτησαν και με αυτό τον τρόπο η μάχη έληξε οριστικά.


Ως Έλληνες νέοι, χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα που αυτοί και άλλοι τόσοι μας δίδαξαν με τις ηρωικές τους θυσίες για την Λευτεριά αυτού του τόπου.