Skip to main content



«Ήτουν ο χρόνος δίσεκτος, μήνας Δευτερογιούνης». Σαν σήμερα, 20 Ιουλίου 1974 η ώρα 5:20 το πρωί, ο Τουρκικός Στρατός με τις ευλογίες του τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσσινγκερ, εισβάλλει στην Κύπρο από την ακτή Πέντε Μίλι με στόχο να διχοτομήσει το νησί, να κλέψει και να λεηλατήσει την άγια μας γη. Η ανοργανωσιά που προκάλεσε το Χουντικό Πραξικόπημα στο στράτευμα μας και οι «εντολές» από τους «Μεγάλους», άφησαν την Κύπρο απροστάτευτη, όμως χάριν στις σπουδαίες ενέργειες αξιωματικών όπως τους Ν. Κατούντα, Γ. Κατσάνη, Τ. Μάρκου και πολλούς άλλους, οι στρατιώτες μας με όσα μέσα είχαν αντιστάθηκαν γενναία ενάντια στον Τούρκο Εισβολέα και πολλοί ξεψύχησαν αμυνόμενοι το Νησί μας. Για 3 μέρες, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και οι πτώσεις αλεξιπτωτιστών μέχρι τις 23 Ιουλίου, που η Ελληνική πόλη του Πράξανδρου αλώθηκε και πέρασε στα χέρια των βαρβάρων. Το τραγικό επακόλουθο της εισβολής, ήταν η ανελέητη διάπραξη εγκλημάτων από τον Αττίλα : βιασμοί, αιχμάλωτοι, λεηλασίες, καταστροφές, δολοφονίες, πρόσφυγες, εποικισμός κ.α.

Ο τουρκικός στρατός, σταμάτησε λίγο μετά την πράσινη γραμμή του ΟΗΕ και δημιουργήθηκε η Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός, γνωστή και ως Νεκρή Ζώνη. 

Ως συνέπεια της εισβολής, 200,000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ζήσουν σε αντίσκηνα. Περίπου 1600 συμπατριώτες μας δεν ήρθαν πίσω και η τύχη τους αγνοείται μέχρι σήμερα. Επιπλέον, 6,000 Έλληνες (μαχόμενοι και άμαχοι) σκοτώθηκαν και 12,000 τραυματίστηκαν. Το 37% του Κυπριακού εδάφους κατέχεται από την Τουρκία. 

Σήμερα, 20/7/21, 47 χρόνια μετά, γράφεται ακόμα ένας τραγικός επίλογος στο Κυπριακό πρόβλημα. Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν, κατέβηκε στην Κύπρο δοξαζόμενος από τους τ/κ και εποίκους και προχωρά με την παραιτέρω διάνοιξη και εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ως συνήθως, οι αντιδράσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Ε.Ε. είναι μόνο λόγια και δεν εμποδίζουν με κανένα μέσο τις φασιστικές πρακτικές του Ερντογάν, ενώ παράλληλα, εθελοτυφλούντες συμπατριώτες μας επιμένουν σε μια λύση Δ.Δ.Ο, με πολιτική ισότητα, ειρηνική συμβίωση και τουρκικές εγγυήσεις, αγνοώντας προκλητικά το πρόσωπο που δείχνει εδώ και 47 χρόνια η Τουρκία προς εμάς. Τα παραπάνω γεγονότα, συμβάλλουν στην εθνική παρακμή μας και οδηγούν την Κύπρο σε ένα σκοτεινό μέλλον. 

Ως ΑΚΜ ΕΦΕΝ, σε μια προσπάθεια αποκοπής της εθνικής μας κατρακυλάς, καλούμε τον λαό της Κύπρου να ξυπνήσει και να βαδίσει στα χνάρια των προγόνων του ‘21 και του ‘55. Καλούμε τον λαό να πάψει να υποχωρεί στον εισβολέα και να διασώσει την αξιοπρέπεια του. Καλούμε τους Έλληνες της Κύπρου να απαιτήσουν το δίκαιο τους. Καλούμε όλη την Κύπρο να αγωνιστεί με κάθε τρόπο για τον τερματισμό της Κατοχής, την επιστροφή των προσφύγων και την εξεύρεση των αγνοουμένων. 

Επιπλέον αν η Κυβέρνηση νοιάζεται για τον τόπο που διοικεί, ήρθε η ώρα να ενεργήσει δημοκρατικά και να επιδιώξει σε διεθνές επίπεδο την λύση που αξίωσε ο λαός με το βροντερό ΟΧΙ του 2004, που δεν είναι άλλη από την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Μόνο με χάραξη εθνικής στρατηγικής που έχει ως κύρια επιδίωξη την Ελευθερία της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, ξένα στρατεύματα, εποίκους και εισβολείς, θα μπορέσουμε επιτέλους να φωνάξουμε «είμαστε λεύτεροι !» μέσα την Κερύνεια.  

Μόνο με ενότητα και αγώνα θα ξαναζωντανέψει με Ελληνισμό η κάθε τουρκοκρατούμενη πόλη και το κάθε τουρκοκρατούμενο χωριό. 

Καλό μας ξύπνημα λοιπόν και καλή λευτεριά.