Skip to main content



Σαν σήμερα, 5 Μαΐου το 1981, ο Ιρλανδός Μπόμπυ Σαντς αφήνει την τελευταία του πνοή στις βρετανικές φυλακές μετά από απεργία πείνας 66 ημερών.


Ο Μπόμπυ Σαντς γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1954 στο βόρειο Μπέλφαστ. Σε ηλικία μόλις 18 ετών εντάσσεται στον IRA, ενώ την ίδια χρονιά φυλακίζεται για 3 χρόνια. Το 1976, και μόλις λίγους μήνες μετά την αποφυλάκιση του, συλλαμβάνεται ξανά. Κατηγορείται για βομβιστική επίθεση και ανταλλαγή πυρών με τη βορειοϊρλανδικη αστυνομία και παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του δεν μπόρεσε να αποδειχθεί, μετά από φρικτά βασανιστήρια, καταδικάζεται σε 14 χρόνια φυλάκισης για οπλοκατοχή.


1η Μαρτίου του 1981 ξεκινά ο ίδιος απεργία πείνας, με αρκετούς συναγωνιστές του να τον ακολουθούν. Κατά τις πρώτες 17 μέρες της απεργίας ο Ιρλανδός ήρωας κρατά ημερολόγιο όπου καταγράφει τα γεγονότα και τις σκέψεις του.


Μέσα σε αυτό γράφει: "Δεν θα μπορέσουν ποτέ να ποινικοποιήσουν τον αγώνα μας. Δεν θα μπορέσουν να ληστέψουν την πραγματική μας ταυτότητα, να μας στερήσουν την ατομικότητα μας, να μας απολτικοποιήσουν και να μας μεταπλάσουν σε συστηματοποιημένα, ιδρυματοποιημένα, νομοταγή, "καθωσπρέπει" ρομπότ. Δεν θα καταφέρουν ποτέ να φορέσουν στον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα την ταμπέλα του εγκληματία. 

Δεν κατάφερα, ακόμα και μετά από τόσα βασανιστήρια, να κατανοήσω τη βρετανική λογική. Εδώ και οκτώ αιώνες δεν μπόρεσαν να κάμψουν το ηθικό των ανθρώπων που αρνούνται να λυγίσουν. Δεν μπόρεσαν να σπάσουν το ηθικό, να κατακτήσουν ή να κάμψουν την αγωνιστικότητα του λαού μου, ούτε θα το πετύχουν."


Στο πρόσωπο του Μπόμπυ Σαντς βλέπουμε ένα πρώτυπο ανθρώπου και αγωνιστή, ο οποίος δεν διαφέρει πολύ με τους δικούς μας ήρωες. Σήμερα, η Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί προτεκτοράτο και το 37% της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Οι λαοί μας παραμένουν αδικαίωτοι, αγωνιστές, όμως, όπως ο Μπόμπυ Σαντς μας δείχνουν το δρόμο της αντίστασης και αποτελούν παραδείγματα για εμάς για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.