Skip to main content



Στις 3 Μαΐου το 1956, οι Άγγλοι επικήρυξαν τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Γρίβα, με το αμύθητο ποσό για την εποχή των 10.000 λιρών. Κι όμως, ήταν πολύ μικρό το ποσό για την αξία ενός τέτοιου άνδρα και ακόμα μικρότερο για τη σπουδαιότητα του Αγώνα του ελληνισμού της Κύπρου, ο οποίος αγωνιζόταν για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού και την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.


Αυτή η στιγμή της εποποιΐας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955 - 1959 έχει και μια πτυχή - δείγμα της ανδρειοσύνης και της ευφυΐας του Διγενή, ο οποίος σάρκασε, προκαλώντας ακόμα περισσότερο τους κατακτητές Βρετανούς. Ο Γρίβας απάντησε στον Άγγλο διοικητή με την δική του επικήρυξη, γράφοντας:


«Επικηρύσσομεν ΑΝΕΥ ΟΥΔΕΜΙΑΣ ΥΛΙΚΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ τον Γκαουλάιτερ ΣΕΡ ΤΖΩΝ ΧΑΡΤΙΓΚ. Η εκτέλεσις τούτου είναι καθήκον παντός Έλληνος. Αντί υλικής αμοιβής, η οποία μόνον από χυδαίους και προς χυδαίους χορηγείται, θα ανακηρύξωμεν εθνικόν ήρωα, το δε όνομά του θα γραφή χρυσοίς γράμμασι εις το πάνθεον των ηρώων του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνος, εκείνον ο οποίος θα εκτελέση τον σαδιστήν βασανιστήν του κυπριακού λαού.»


Διότι, όταν οι Έλληνες πολεμούν υπέρ της ελευθερίας τους, η αξία τους δεν μετριέται ούτε με το χρυσάφι όλου του κόσμου. Η δε αποτίναξη των δεσμών της δουλείας δεν εξαργυρώνεται με παχυλές αμοιβές, αλλά με τις δάφνες της δόξης και την ενθρόνιση στο πάνθεον των ηρώων της φυλής. Και κάπως έτσι, γραφόταν άλλη μια σελίδα ελληνικής Ιστορίας στη νήσο των Αγίων, την Ελληνίδα Κύπρο.