Skip to main content



Σήμερα ξημέρωσε για ακόμη μια χρονιά 15η του Ιούλη. Αυτού του μαύρου Ιούλη που φέρνει κάθε φορά κάτι κακό για τη νήσο μας. Ξυπνήσαμε με τον ανατριχιαστικό ήχο των σειρήνων που σκέπασαν όλο το νησί και που ξύπνησαν την μνήμη μας για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. 


Δυστυχώς, ακούμε καθημερινά ότι αν δεν γινόταν το πραξικόπημα δεν θα γινόταν η εισβολή. Να ξεκαθαρίσουμε πως το πραξικόπημα ήταν η αφορμή της τουρκικής εισβολής.

Είναι γελοίο να πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα εισέβαλλε στην Κύπρο εάν δεν γινόταν το πραξικόπημα. Η τουρκοποίηση της Κύπρου ήταν σχεδιασμένη πολλά χρόνια πριν τον Ιούλη του ‘74. Από τις διακοινοτικές ταραχές του ‘63-‘64 που έσπειραν τη διχόνοια, μέχρι την 20η Ιουλίου 1974 τα μηνύματα και οι βλέψεις της Τουρκίας για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εισβολή στο νησί και τουρκοποίηση καταπατώντας κάθε δικαίωμα ήταν ξεκάθαρα. Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το ότι ο τότε ΠτΔ Μακάριος είχε καλέσει στις 19 Ιουλίου 1974 από το βήμα του ΟΗΕ τις Εγγυήτριες Δυνάμεις της Δημοκρατίας να επέμβουν στην Κύπρο για να καταστείλουν τη σύρραξη, δίνοντας το έναυσμα στην Τουρκία. 


Ως Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών ΕΦΕΝ καταδικάζουμε το πραξικόπημα της χούντας που έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή. Η χούντα των συνταγματαρχών ήταν μια μαύρη περίοδος για τον Ελληνισμό, έχοντας αντίκτυπο και στον Ελληνισμό της Κύπρου. Δεν μπορούμε ακόμη, να ξεχάσουμε το πόσο πολωμένοι είμασταν, γι’ αυτό ο λαός μας οφείλει να είναι πάντα μονιασμένος, αφού μέσα από την διχόνοια μόνο δεινά μπορούν να επέλθουν. Η απελευθέρωση της Κύπρου μας ως πρώτιστο μέλημα θα έρθει μέσα από ενότητα και αγώνα. Είναι καιρός να ενωθούμε ως λαός και ν’ αγωνιστούμε για την απελευθέρωση του νησιού. Αλλιώς, δίνουμε πάτημα στις ξένες δυνάμεις που καραδοκούν, να εμπλέκονται όλο και περισσότερο στα του κράτους. 

  Μόνο η ιστορία μπορεί να μας διαφωτίσει και έχουμε χρέος ως νέοι να μην ξεχνούμε και να ενημερωνόμαστε κατάλληλα. 


"Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος

να μας κεντρίσουν 10 να μας ξυπνήσουν

να μας φέρουν ένα μήνυμα.

Δέκα χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος

κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα

χωρίς τίποτα να νιώσουμε."

-Παντελής Μηχανικός