Skip to main content



ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ

Συμπληρώνονται σήμερα 102 χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα. Ήταν η απαρχή της τελικής φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Το σχέδιο δίωξης όλων των χριστιανών της Μικράς Ασίας ήταν ήδη σε εφαρμογή... Η επέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης για προστασία του πληθυσμού από τις τουρκικές επιδρομές ήταν πρακτικά αδύνατη, λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει την περιοχή από την ελεύθερη Ελλάδα. Ετσι, οι Πόντιοι πρότειναν τη δημιουργία ομοσπονδίας με τους Αρμενίους και τον Ιανουάριο του 1920 ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος μαζί με τον Αρμένιο πρόεδρο υπέγραψαν συμφωνητικό για την εγκαθίδρυση αυτόνομου ελληνοαρμενικού κράτους.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 1920 ο στρατός των Αρμενίων ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ, με αποτέλεσμα οι Αρμένιοι να συνθηκολογήσουν και να μείνουν στο τέλος οι Έλληνες μόνοι. Μέχρι τον Αύγουστο του 1922, ανενόχλητος ο Κεμάλ, κατάφερε να προχωρήσει στον πλήρη αφανισμό ενός ολόκληρου λαού. Οι πόλεις είχαν καεί, τα χωριά πλημμύρισαν από το αίμα, ομάδες ατόμων είχαν εξοριστεί ή έφευγαν στα δάση. Υπολογίζεται ότι από το 1914 μέχρι το 1922 εξοντώθηκαν περίπου 350.000 άμαχοι. Όσοι γλύτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες είτε στη Ρωσία είτε στην Ελλάδα.

Ας γίνει επιτέλους κατανοητό από την πολιτική μας ηγεσία ότι δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με την Τουρκία πριν την αποκατάσταση των πληγών που έχει προκαλέσει η τουρκική θηριωδία και χωρίς τον απαραίτητο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς δεν ξεχνούμε!