Skip to main content



 Στις μέρες μας τα λεγόμενα greeklish, είναι ένας τρόπος γραφής που αποτελείται από ελληνικές λέξεις οι οποίες είναι γραμμένες με λατινικούς χαρακτήρες, όχι μόνο δεν είναι ανύπαρκτα αλλά, τείνουν να αντικαταστήσουν την μητρική και επίσημη μας γλώσσα, τα Ελληνικά.  Η συνεχής χρήση των greeklish οδηγεί στην αύξηση ορθογραφικών λαθών, την παράλειψη τονισμού και σημείων στίξης. Η Ελληνική γλώσσα πτωχεύει και υπεραπλουστεύεται το λεξιλόγιο καθώς πολλές ελληνικές λέξεις δεν χρησιμοποιούνται λόγω συντόμευσης του λεξιλογίου των greeklish. 


Είναι απαράδεκτο ως Έλληνες με μια τόσο πλούσια και δυναμική γλώσσα να την καταστρέφουμε εμείς οι ίδιοι.  Η δύναμη της ελληνικής μας γλώσσας και οι γνώσεις που μπορείς να αποκτήσεις από αυτήν είναι κάτι το απίστευτο και δεν πρέπει να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο. Όταν αρχίζει να χάνεται η μητρική μας γλώσσα τότε θα αρχίσει να χάνεται και η εθνική μας ταυτότητα. 


Έτσι ο κάθε ένας ξεχωριστά πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να καταλάβει τις συνέπειες που προκαλούν τα greeklish και πως απλώς είναι μια απειλή για εμάς τους ίδιους. Συμμαθητή σταμάτα εσύ ο ίδιος να γράφεις greeklish. Εξήγησε το πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε την μητρική μας γλώσσα, η οποία αντικατοπτρίζει την ελληνική μας καταγωγή και τον ελληνικό μας πολιτισμό που έχει ζωή. Μπορείς να απαντάς σε όλους αυτούς που γράφουν greeklish με απλά και σωστά ελληνικά. Δείξε εσύ πρώτος την δυσαρέσκεια σου και οι υπόλοιποι ίσως σε ακολουθήσουν!