Skip to main content



Γεώργιος Γρίβας- Διγενής.


Ο Γεώργιος Γρίβας, το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Θεόδωρου Ιωάννη Γρίβα, γεννήθηκε στο χωριό Τρίκωμο, πιθανότατα στις 5 Ιουλίου το 1897. Ακολούθως, αφού φοίτησε μέχρι το 1915 στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, σπούδασε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απ’ όπου αποφοίτησε το 1919 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Κατά την Μικρασιατική καταστροφή, μετείχε στο Εκστρεταυτικό Σώμα σε μάχες από το Πανόρμο μέχρι και το Σαγγάριο. Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, έπειτα από δικό του αίτημα μετατέθηκε στο Αλβανικό μέτωπο ως επιτελάρχης της ΙΙ Μεραρχίας. Κατά την κατοχή, ο Γ.Γρίβας ίδρυσε την «Οργάνωση Χ» με κύριο σκοπό την αντικατοχικη δραση, την οποία μετέπειτα πολιτικοποίησε χωρίς επιτυχία.

Mετέπειτα από την απελευθέρωση της Ελλάδος, ο Αρχηγός Διγενής μετέβη μυστικά στην Κύπρο για να ξεκινήσει ένοπλο αγώνα κατά των Εγγλέζων. Μοναδικός σκοπός του Αρχηγού Διγενή η επιθυμία όλου του απανταχού Ελληνισμού, η ΕΝΩΣΙΣ. Το 1955 ξεκινά ο ηρωικός αγώνας της ΕΟΚΑ ο οποίος είχε διάρκεια 4 χρόνια. Ο Διγενής ανέλαβε ένα λαό πρόθυμο να θυσιάσει τη ζωή του για αυτό το ιδανικό. Όλη η Κύπρος πολέμησε με κάθε μέσο για την επίτευξη του στόχου του προαιώνιου πόθου μας. Οι μαθητές με συνθήματα, μπογιές και προκηρύξεις, οι φοιτητές κατέβηκαν στην Κύπρο, οι γυναίκες έκρυβαν και βοηθούσαν τους αντάρτες με τρόφιμα και ρούχα και οι υπόλοιποι ήταν στα βουνά.

Ο αγώνας είχε τεράστια επιτυχία, παρ’ ολ’ αυτα η κατάληξη του δεν ήταν ιδανική. Μπορούμε να πούμε πως ο Στρατηγός Διγενής έκανε το αδύνατο, δυνατό. Γι’ αυτό και ο αγώνας έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης και ενθουσίασε πολλούς άλλους λαούς, προκειμένου να ξεκινήσουν το  δικό τους αγώνα. Τελικά, ο Διγενής σε ηλικία 67 ετών, είδε το όνειρο του να καταρρέει λίγο πριν να ολοκληρωθεί. Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, αποτέλεσαν την ταφόπλακα για τον ένα και μοναδικό στόχο του αγώνα της ΕΟΚΑ. Δεν τα έβαλε όμως ποτέ κάτω.

Αφού τον υποδέχθηκαν οι Ελλαδίτες με μεγάλες τιμές και αφού ανακηρύχθηκε ως Άξιο Τέκνο της πατρίδας από την Ελληνική Βουλή, το 1964 ο Παπανδρέου τον στέλνει ξανά στο νησί μαζί με 5.000 στρατιώτες. Έτσι η άμυνα της Κύπρου ήταν υπό την αρχηγεία του Διγενή. Πρώτα με την Ελληνική Μεραρχία και έπειτα με την νεοϊδρυθείσα Εθνική Φρουρά. Το  1967, μετά τα γεγονότα της Κοφίνου και την απειλή της Τουρκίας για εισβολή, ο Διγενής μεταφέρεται υποχρεωτικά πίσω στην Ελλάδα μαζί με την Μεραρχία.

Ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής, στα 77 χρόνια ζωής του, μετά από ένα έντονο τρίμηνο που πέρασε με την υγεία του, άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Ιανουαρίου. Ο Διγενής, όχι σαν ένας αλάνθαστος Θεός, αλλά ως ένας αυθεντικός Ενωτικός που δεν τα έβαλε κάτω, θα είναι για πάντα ο καθοδηγητής μας. Οι αγώνες του, ο χαρακτήρας του, το ήθος και η τόλμη του θα μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά, προκειμένου η φλόγα της Ένωσης να μην σβήσει ποτέ. 

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΔΙΓΕΝΗΣ

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!