Skip to main content


 H Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών Ε.Φ.Ε.Ν και η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ, με αφορμή την 25η επέτειο της κρίσης των Ιμιών και της θυσίας των τριών Αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ίμια 1996: 25 χρόνια μετά».


Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Σάββας Καλεντερίδης Αντισυνταγματάρχης ε. α.


Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα στο Facebook «Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών Ε.Φ.Ε.Ν». https://www.facebook.com/efen.cy


Ημερομηνία: Κυριακή 31/01/2021

Ώρα: 20:30'

Πληροφορίες: 97695560


——————


Η Κρίση των Ιμίων αφορουσε την αμφισβήτηση της Ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1996 από την Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητώντας την Ιταλοτουρκική Σύμβαση του 1932, προέβη σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών.

Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου, και κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, τουρκικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια. Λίγες ώρες μετά, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που είχε πετάξει πάνω από το σημείο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων, κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα. Τη ζωή τους έχασαν και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχοςφ Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.