Skip to main content



Τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τους Τούρκους το μαύρο καλοκαίρι του 74’, βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια. Μάλλον για να στείλουν ένα μήνυμα...Κάποιοι ξέχασαν και μιας και πλησιάζει η Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη, ας θυμηθούν. Ας καταλάβουν με ποιον συνομιλούν και με ποιον εξισώνονται.


Έχουν εξεβρεθεί ομαδικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αξιωματικών του στρατού, κάτω από τη σημαία της ντροπής στα χώματα του πονεμένου μας Πενταδακτύλου. Πιο αναλυτικά, το σύμβολο της κατοχής, από το 1987 μέχρι σήμερα, έχει επιχωματώσει τα οστά των Ελλήνων πεσόντων από τις δυνάμεις του αττίλα. Πιθανότατα, στους τάφους αυτούς αναπαύονται στρατιώτες του 361 Τάγματος Πεζικού και της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού. 


Η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση των βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αν μη τη άλλο, έγκλημα πολέμου. Οι κατοχικές δυνάμεις στο βορρά, γνωρίζουν πολύ καλά που βρίσκονται όλοι αυτοί, οι σχεδόν 50 χρονών αγνοούμενοι. Το να μην αποκαλύπτει την έκτοτε τύχη τους και το να κρύβει τα στοιχεία πάνω από των μισών αγνοουμένων, δείχνει ξεκάθαρα την Τουρκική αδιαλλαξία. 


Όσο κι αν προσπαθούν να καλύψουν ετούτα τα εγκλήματα, η ιστορία πάντα θα λάμπει. Καμιά κόκκινη και άσπρη χρωματισμένη πέτρα δεν μπορεί να θάψει τον ηρωισμό εκείνων των πεσόντων του 74’. Το δίκαιο θα επικρατήσει, όταν αντιληφθούμε με ποιον έχουμε να κάνουμε και ορθώσουμε ανάστημα.