Skip to main content



 Ο Μάρκος Δράκος γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1932, στη Λεύκα της Λευκωσίας και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 18 Ιανουαρίου 1957. Σκοπός του, ένας και μοναδικός η Απελευθέρωση και η Ένωση της Κύπρου με την Μάνα Ελλάδα.

Όταν ξέσπασε ο απελευθερωτικός αγώνας κατά του Άγγλου κατακτητή, ο Μάρκος Δράκος ανέλαβε αμέσως δράση λαμβάνοντας την ηγεσία της ΟΧΕΝ με το ψευδώνυμο Λυκούργος.
Εντάχτηκε στην ΕΟΚΑ σε ηλικία 22 ετών και εκπαιδεύτηκε στις εκρηκτικές ύλες. Η Σημαία του Αγώνα, ο Μάρκος Δράκος, ανέλαβε το πρώτο χτύπημα. Με την ομάδα του «Αστραπή», ανατίναξε τη Ραδιοφωνική υπηρεσία δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη του Αγώνα. Το πρώτο αυτό χτύπημα ακολούθησαν πολλά άλλα καθιστώντας την ομάδα του μία από τις πιο αποτελεσματικές του Αγώνα. Ο Μάρκος Δράκος έγινε ο φόβος και ο Τρόμος των Βρετανών οι οποίοι με την σύλληψη όποιων αγωνιστών πάσχιζαν να αποσπάσουν πληροφορίες για την τοποθεσία του κρησφυγέτου του.
Συνελήφθηκε μετά από την καταστροφή του γεφυριού του Κοκκινόγκρεμου και οδηγήθηκε στις Κεντρικές φυλακές Κερύνειας. Δραπέτευσε στις 23 Σεπτεμβρίου 1955, στα 23 του χρόνια, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να τον επικηρύξουν για 5 000 λίρες. Στις 18 Ιανουαρίου 1957, εν μέσω χαλαζοθύελλας, ενώ αυτός και η ομάδα του προσπαθούσαν να δημιουργήσουν νέο κρησφύγετο στη περιοχή της Ευρύχου, ήρθαν αντιμέτωποι με τον πολυπληθή και πάνοπλο εχθρό, ο οποίος και άνοιξε αμέσως πυρ.
Έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος σε ηλικία 25 ετών.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ