Skip to main content


Ο Κυριάκος Μάτσης όταν του ζητήθηκε να προδώσει τον Αρχηγό Διγενή, με το αντίτιμο των 500.0000 λιρών, ζωγράφισε με τα χείλη του μια φράση που έμελλε να αφήσει ιστορία: ΟΥ ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΙΟΥΜΕΘΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ.

Σαν σήμερα λοιπόν, πριν από 62 χρόνια ένας από τους πιο μεγάλους αγωνιστές της Ένωσης, ο ιδεολόγος Κυριάκος Μάτσης φεύγει ηρωικά από την Άγια ετούτη γη.

Ο Κυριάκος Μάτσης γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1926 μεγαλώνοντας στο Παλαιοχώρι, της επαρχίας Λευκωσίας. Το 1946 εισήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου σπούδασε Γεωπονία. Κατά την διάρκεια της φοιτητικής του ζωής οργάνωνε Εθνικές Διαφωτίσεις με σκοπό την ανάδειξη του Κυπριακού προβλήματος και τον πόθο μας για Ένωση. Όταν γύρισε στην Κύπρο εργαζόταν ως γεωπόνος στην Αμμόχωστο.

Διετέλεσε ως τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Αμμοχώστου από το 1955 και τομεάρχης Κερύνειας μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή. Στις 9 Ιανουαρίου 1956 συνελήφθη, και οδηγήθηκε στα κρατητήρια όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956 δραπέτευσε και επικηρύχτηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Στις 19 Νοεμβρίου 1958 περικυκλώθηκε το κρησφύγετό του με αποτέλεσμα την ανατίναξη του από τους Άγγλους, και τον ηρωικό του θάνατο.

Μεγάλε Κυριάκο Μάτση, η λέξη ευγνωμοσύνη είναι πολύ μικρή για να αντιπροσωπεύσει τα αισθήματα μας για τον μαγικό αγώνα σας. Κρατάμε την φλόγα αναμμένη, αν και 62 χρόνια υστερότερα. Μένουμε πιστοί και συνεχίζουμε τον αγώνα σας που δεν τελείωσε ποτέ.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ.