Skip to main content


 28 Οκτωβρίου 1940. Επέτειος του ένδοξου ΟΧΙ!

Σαν σήμερα, ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι, επιδίδει στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο της ιταλικής κυβέρνησης, που ζητούσε την ελεύθερη είσοδο των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, στα πλαίσια του πολέμου εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας. Η άρνηση του Μεταξά στις αξιώσεις της Ιταλίας, με την φράση «Alors c'est la guerre!» (Λοιπόν έχουμε πόλεμο!), χαράσσεται στην ιστορία, με την λαμπρή επιγραφή του ΟΧΙ! Ως αποτέλεσμα της άρνησης των Ελλήνων, είναι η είσοδος της Ελλάδας στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Οι διαδοχικές νίκες των Ελλήνων με την στήριξη των συμμάχων, επέφεραν σπουδαία νίκη κατά των Ιταλών.
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια και την οπισθοχώρηση των ιταλικών δυνάμεων, με την λήξη δηλαδή του Ελληνοϊταλικού πολέμου, το 1941, εισβάλουν στον ελληνικό χώρο, οι πολεμικές δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας.
Παρόλο που ο ελληνικός στρατός αποδυναμώνεται προσωρινά, με ασταμάτητες προσπάθειες, το 1944 καταφέρνει να βάλει τέλος στην γερμανική κατοχή, με την ήττα της γερμανικής υπερδύναμης και την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.

Η περίοδος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επηρέασε σημαντικά τον ελληνισμό, αφου οι απώλειες και οι καταστροφές ήταν τεράστιες, όμως μέσα απο την τόλμη και την επιμονή τους, οι Έλληνες κατάφεραν να αποδείξουν την ανδρεία της ελληνικής ψυχής τους, ακόμη και στους εχθρούς τους.
«Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, πολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον…»
- Αδόλφος Χίτλερ

Σαν σήμερα λοιπόν, ο ελληνισμός γιορτάζει με υπερηφάνεια, το ανυπότακτο ελληνικό πνεύμα, την ακούραστη ελληνική φωνή, τα αθάνατα ελληνικά ιδεώδη. Τιμά και δοξάζει τις θυσίες των γενναίων ηρώων του υπέρλαμπρου έπους του 40', που με την θυσία τους, χάρισαν στον ελληνισμό θαυμαστές νίκες!