Skip to main content

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



Δημοκρατία! Η εξουσία του δήμου, η εξουσία του λαού. Μία λέξη που ακούμε τόσο συχνά, μία αξία που τιμούμε, ένα δικαίωμα που απαιτούμε και διεκδικούμε, ένα καθήκον που διαφυλάσσουμε. Αναρωτηθήκαμε ποτέ ποιά είναι η σημασία της δημοκρατίας στην κοινωνία μας, ποιό ρόλο παίζει η δημοκρατία στην διατήρηση των αξιών για τις οποίες αγωνιζόμαστε και θέλουμε να διατηρούμε;

Η δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα στην αρχαία Αθήνα, με τον Περικλή να την φέρνει στο απώγειό της. Με ανατρεπτικούς και ιδιαίτερα φιλολαϊκούς νόμους για την εποχή του, ο Περικλής προώθησε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα, που ήταν τελείως διαφορετικό από την ολιγαρχεία, την τυρρανεία και την αριστοκρατεία που επικρατούσαν την εποχή εκείνη.

Μετά από αιώνες λοιπόν, μετά από διάφορα συνταρακτικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ιστορία, οι πλήστες χώρες εφάρμοσαν την δημοκρατία ως επίσημο πολίτευμα του κράτους. Μια δημοκρατία, απόγονο εκείνης του Περικλή. Μια δημοκρατία η οποία φυσικά και δεν θα υπήρχε χωρίς τον Ελληνισμό, φτάνοντας στον 21ο αιώνα.

Μήπως όμως έχουμε παρεξηγήσει τον όρο δημοκρατία; Σε αυτό το ερώτημα την απάντηση μας δίνει ο Ισοκράτης, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία”. Έχουμε λοιπόν καθήκον να διαφυλάξουμε την πραγματική δημοκρατά. Μια δημοκρατία που θα προστατεύει τις αξίες του πολιτισμού μας σαν κόρη οφθαλμού, μια δημοκρατία η οποία δεν θα είναι δέσμοια κανενός κομματάρχη και κανενός κόμματος.

Συναγωνιστές, η δημοκρατία είναι μια αξία την οποία ανέδειξαν οι ένδοξοι προγόνοι μας. Ωφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας πατρίδα ελεύθερη και πραγματικά δημοκρατική, και όχι μια πατρίδα “κτήμα” ενός καθεστώτος, ή μια κομματοκρατούμενη πατρίδα όπου οι λεγόμενοι “εκπρόσωποι” του λαού, θα είναι οι πρώτοι που θα είναι έτοιμοι να τον προδώσουν για τα δικά τους προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα. Ελευθερία δέν νοείται χωρίς δημοκρατία, και όποιαδήποτε αντιδημοκρατική λύση φαίνεται καλή και ιδανική, έιναι σίγουρα ανθελληνική, γιατί δεν συνάδει με τις αξίες που κληροδότησε ο Ελληνισμός σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως Έλληνες ας δώσουμε το παράδειγμα, ας σταματήσουμε να φανατιζόμαστε, ας βάλουμε στην άκρη τα οπιάδήποτε άλλα συμφέρωντά μας, και άς δώσουμε ένα αγώνα για μια πραγματική Δημοκρατία.

Η δημοκρατία είναι ένα καθαρά Ελληνικό δημιούργημα το οποίο καλούμαστε να διαφυλάξουμε και να σταθούμε εμπόδιο σε όσους την εκμεταλλεύονται, και σε όσους την διαψεύδουν για να το παίξουν “σωτήρες”.

* Το παρόν άρθρο έχει γραφεί από μέλος της ΕΦΕΝ
Ιούλιος 2012