Skip to main content

Ευαγόρας Α' - Βασιλιάς της Σαλαμίνας


Οι Φοίνικες κυβερνούσαν μερικά από τα βασίλεια της Κύπρου. Στο θρόνο της Σαλαμίνας ανήλθε ο Φοίνικας Αβδήμων. Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας ζούσαν στη φτώχεια. Η ζωή ήταν δύσκολη. Οι Φοίνικες απαγόρευαν σε Έλληνες από την Ελλάδα να επισκέπτονται τη Σαλαμίνα, γιατί ήθελαν να κρατήσουν τους Κύπριους απομονωμένους. Ο Ευαγόρας κατέλαβε την εξουσία, αφού έδιωξε το Φοίνικα βασιλιά. Όραμα του ήταν να αναπτύξει τη Σαλαμίνα στον οικονομικό, τον πολιτικό, τον πολιτιστικό και τον τομέα της άμυνας – ασφάλειας.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΟΡΑ:
Α) Οικονομικός τομέας: Ανάπτυξε το εμπόριο, έχτισε καινούριο λιμάνι, δημιούργησε εμπορική αγορά. Κατέκτησε ύπαιθρο (γη για καλλιέργεια). Έκτισε οικοδομές και μεγάλωσε την πόλη.
Β) Τομέας άμυνας – ασφάλειας: Περιτείχισε την πόλη με πρόσθετα τείχη, έκαμε τριήρεις και δυνάμωσε την πόλη, ‘ώστε να τη φοβούνται όλοι.
Γ) Πολιτιστικός τομέας: Εδραίωσε το φιλελληνικό πνεύμα. Ενδυνάμωσε και πρόβαλε τον Ελληνικό τρόπο ζωής (ήθη – έθιμα) και τον Ελληνικό πολιτισμό. Πνευματικοί άντρες από την Αθήνα δίδασκαν φιλοσοφία και ρητορική. Έδωσε γη στους Αθηναίους για να εγκατασταθούν στη Σαλαμίνα. Γίνονταν γάμοι Αθηναίων και Κυπρίων.
Δ) Πολιτικός τομέας: Διοικούσε χρηστά την πόλη, γιατί ήταν προικισμένος με διοικητικές ικανότητες. Ήθελε τη δημιουργία ενός ενιαίου Κυπριακού κράτους απαλλαγμένου από τους Πέρσες.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΟΡΑ:
Α) Η πολιτική ένωση όλων των Κυπριακών βασιλείων, η δημιουργία ενιαίου Κυπριακού κράτους.
Β) Η απαλλαγή του Κυπριακού κράτους από την Περσική κυριαρχία.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΟΡΑ:
Α)  Παρ’ όλες τις αντιδράσεις πέτυχε τελικά να υποτάξει όλα τα βασίλεια της Κύπρου κάτω από τη δική του εξουσία. ( Το ιδεώδες του θυμίζει την πανελλήνια ιδέα)
Β) Ο Ευαγόρας ανέλαβε μεγάλο πόλεμο κατά των Περσών, παρόλο που δεν εξασφάλισε τη βοήθεια κανενός.  Οι Πέρσες νίκησαν τον Ευαγόρα στο κτίριο και κατέστρεψαν τα πλοία του. Μετά από μάχες που έγινα και στην ξηρά, ο Ευαγόρας αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Σαλαμίνα. Εκεί πολιορκήθηκε και από την ξηρά και από τη θάλασσα. Ο Ευαγόρας ζήτησε βοήθεια από την Αίγυπτο, την Αθήνα και τη Σπάρτη,  αλλά δε βρήκε ανταπόκριση. Αγωνίστηκε μόνος. Στο τέλος όμως αναγκάστηκε να υπογράψει ειρήνη με το "Μέγα Βασιλέα" ως βασιλιάς προς βασιλιά και όχι ως δούλος προς βασιλιά. Σύμφωνα μ’ αυτή θα περιορίζονταν στο βασίλειο του, στη Σαλαμίνα και θα πλήρωνε φόρο, μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, στους Πέρσες.