Skip to main content

Η επέτειος του ΟΧΙ


Μετά από 78 χρόνια γιορτάζουμε και φέτος το ηρωικό ΟΧΙ της Ελλάδας στον Μουσολίνι. Μια μέρα μνήμης, αλλά και περισυλλογής.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 τα παλικάρια της Ελλάδας πήραν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα. Εκείνη τη μέρα ο Ιωάννης Μεταξάς ο οποίος ήταν τότε δικτάτορας - πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε το μεγάλο ΟΧΙ στις αξιώσεις τον Ιταλών. Τα ακριβή λόγια του Μεταξά ήταν "Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο". Το αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν η ένταξή μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων και η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου ο Ιταλός πρέσβης Εμανουέλε Γκράτσι μετέφερε τελεσίγραφο στην οικία του Ιωάννη Μεταξά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος. Έτσι ο Μεταξάς απάντησε αρνητικά στον Ιταλό πρέσβη. Ήταν μια απάντηση την οποία οι Έλληνες, όχι μόνο δέχθηκαν με χαρά, αλλά την τίμησαν με το αίμα τους για λευτεριά.

Συνεπώς, μετά από φοβερές μάχες στις κορυφές της Πίνδου οι Έλληνες νίκησαν τους Ιταλούς. Η νίκη αυτή αποτελεί τεράστιο επίτευγμα της Ιστορίας μας, εφόσον η Ιταλία ήταν τότε πάνοπλη. Κι όμως οι λεβέντες μας, τους έδειξαν πως δεν πρέπει να υποτιμούν κανένα. Ο στρατός μας, όχι μόνο απέκρουσε επιτυχώς την εισβολή των Ιταλών, αλλά απελευθέρωσε και ολόκληρη τη βόρεια Ήπειρο από την κατοχή των Αλβανών οι οποίοι είχαν νωρίτερα παραδοθεί στον εχθρό. Μέτα το τέλος του πολέμου δεν απονεμήθηκε δικαιοσύνη και τα ελληνικά εκείνα εδάφη παραμένουν ακόμα σκλαβωμένα.

Οι διαδοχικές μας νίκες δεν θα σταματούσαν αν δεν έσπευδε για βοήθεια η Γερμανία, τα στρατεύματά της οποίας της μπήκαν στην Αθήνα και ξεκίνησε για τη χώρα η μαύρη περίοδος της Κατοχής. Το έθνος μας δεινοπάθησε, καθώς πολλοί έφευγαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν τον φασισμό και άλλοι έμεναν πίσω έχοντας να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και την καταπίεση κάτω από τον ναζιστικό ζυγό. Το καθεστώς που επιβλήθηκε ήταν σκληρό και απάνθρωπο, αλλά οι Έλληνες δεν έπαψαν να αντιστέκονται. Ακόμα και ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ, σε ομιλία του, δήλωσε ότι ο μόνος λαός που του αντιστάθηκε με απαράμιλλο θάρρος ήταν οι Έλληνες, ενώ ο Ουίνστον Τσόρτσιλ δήλωσε χαρακτηριστικά «Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, από τώρα και στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Το 1944 οι ηττημένοι Γερμανοί φεύγουν αφήνοντας πίσω ερείπια, μα το χαμόγελο στα πρόσωπα των ελεύθερων Ελλήνων επιστρέφει. Δεν κράτησε όμως για πολύ, μιας και ο εμφύλιος πόλεμος που ακολουθεί έχει εξίσου καταστροφικές συνέπειες με την Κατοχή.

Σήμερα γιορτάζει η Ελλάδα μας! Τέτοιες στιγμές δόξας είναι που πρέπει να θυμόμαστε και οι σημερινοί Έλληνες. Για να είμαστε περήφανοι και πρωτίστως για να παραδειγματιζόμαστε και να βρούμε ξανά τον δρόμο προς την ανόρθωση. Το μήνυμα του ΟΧΙ έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για εμάς τους Έλληνες της Κύπρου. ΟΧΙ ήταν η απάντηση σύσσωμου του λαού μας στην Ομοσπονδία το 2004. Και ΟΧΙ θα είναι πάντα η απάντησή μας σε κάθε σχέδιο αφελληνισμού της γης μας!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

- Μαθητής της ΕΦΕΝ από το Λύκειο Ακρόπολης

Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών
Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων