Skip to main content

Πορεία για τη Μακεδονία μας στη Λάρνακα


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Αυγούστου η Πορεία που διοργανώσαμε για τη Μακεδονία μας. Μαθητές της ΕΦΕΝ απ' όλη την ελεύθερη Κύπρο και κυρίως οι Ελληνόψυχοι Νέοι της Λάρνακας και της Λευκωσίας ενωθήκαμε διαμαρτυρόμενοι και αντιστεκόμενοι, αυτή τη φορά στην πόλη του Ζήνωνα! Ξεκινώντας από την Πλατεία Ευρώπης, στην αρχή της Παραλίας των Φοινικούδων, πορευτήκαμε προς τον Ι.Ν. Αγίου Λαζάρου όπου ο Πρόεδρος της Αυτόνομης μας Κίνησης εκφώνησε την ακόλουθη ομιλία:

Ελληνίδες - Έλληνες,

Η παρουσία μας στη σημερινή πορεία, όπως και άλλες μαζικές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα όπου υπάρχουν Έλληνες, έχει ως σκοπό να διατρανώσει πως δεν συναινούμε στο ξεπούλημα της Μακεδονίας. Οι αυτόνομοι μαθητές της ΕΦΕΝ, της μοναδικής ακομμάτιστης εθνικά σκεπτόμενης μαθητικής παράταξης, δηλώνουμε ξεκάθαρα πως τασσόμαστε ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα πολεμήσουμε με ότι μέσα διαθέτουμε για να διασωθεί η εθνική μας αξιοπρέπεια και τα εθνικά μας συμφέροντα από αυτή την κατάπτυστη συμφωνία.

Το ζήτημα των Σκοπίων αποτελεί πρόβλημα που θίγει τόσο την εθνική μας υπόσταση, όσο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Καταρχάς, ξεκαθαρίζουμε πως τασσόμαστε ενάντια σε λύση που προνοεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα, γι’ αυτό και δεν παζαρεύεται. Η παραχώρηση του όρου Μακεδονία στο κράτος των Σκοπίων πλήττει σε μεγάλο βαθμό και σε ποικίλους τομείς τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Η χρήση του όρου Μακεδονία από το κράτος της Γιουγκοσλαβίας άρχισε πριν 70 χρόνια από τον τότε δικτάτορα Τίτο και σκοπό είχε να προσαρτήσει ελληνικά εδάφη, ώστε να αποκτήσει η Γιουγκοσλαβία πρόσβαση στο Αιγαίο. Λόγω της τότε ψυχροπολεμικής διεθνούς κατάστασης, ο μύθος αυτός διατηρήθηκε μέχρι σήμερα. Η διατήρησή του έχει ως σκοπό να σλαβοποιήσει τη Μακεδονία, κάτι το οποίο για να αποφύγουν έδωσαν τη ζωή τους ο Παύλος Μελάς, ο Τέλλος Άγρας και τόσοι άλλοι αγωνιστές κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Με αυτή της την κίνηση η ελληνική κυβέρνηση νομιμοποιεί τον δήθεν αλυτρωτισμό των Σκοπιανών, αφού τους παραχωρεί τη «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, νομιμοποιεί ένα ψέμα που εφευρέθηκε για να πληγούν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και ανοίγει διάπλατα στα Σκόπια την πόρτα για Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ χωρίς κανένα απολύτως όφελος για την Ελλάδα. Ακόμα, δίνει υπόσταση στο εντελώς αβάσιμο αφήγημα των Σκοπιανών, πως προέρχονται από τους αρχαίους Μακεδόνες και τον Μέγα Αλέξανδρο. Έστω και η στοιχειώδεις γνώση της ιστορίας αποδομεί αυτό το γελοίο επιχείρημα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική όμως δεν τα κατάφερε…

Πέρα από την παραχώρηση ονόματος, γλώσσας και εθνότητας, η συμφωνία προβλέπει δημιουργία κοινής επιτροπής για τα θέματα παιδείας και ιστορίας. Είναι απαράδεκτο να θέτουμε εν αμφιβόλω ιστορικές πραγματικότητες και να δίνουμε πρόσβαση στην παιδεία μας σε ένα κράτος που δεν δείχνει κανένα σεβασμό στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έδειξε κανένα σεβασμό στις τόσες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, αφού από την ώρα υπογραφής της συμφωνίας ούτε καν αποκαλεί τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία» όπως προβλέπεται, αλλά σκέτο «Μακεδονία».

Επίσης, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αγνόησε πλήρως τις μαζικότατες και δημοκρατικότατες λαϊκές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα. Η Μακεδονία ένωσε όλους τους Έλληνες που ανεξαρτήτως ιδεολογίας ξεκαθάρισαν πως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ και πως δεν εξουσιοδοτείται ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει στη συμφωνία που υπέγραψε. Ακόμα περισσότερο, θεωρούμε αισχρό το γεγονός πως ασκήθηκε βία εκ μέρους των αστυνομικών αρχών στους πολίτες που διαμαρτύρονταν τη μέρα υπογραφής της συμφωνίας. Η πράξη αυτή κατέδειξε τη φασιστική νοοτροπία της κυβέρνησης Τσίπρα που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και βία ενάντια σε φιλήσυχους πολίτες για να υλοποιήσει τα αντεθνικά της σχέδια.

Συμμαθήτριες - Συμμαθητές,

Εμείς είμαστε το μέλλον του Ελληνισμού. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς μπροστά στο ξεπούλημα της αξιοπρέπειας μας από την κομματοκρατία. Οφείλουμε να είμαστε ακούραστοι στην πρώτη γραμμή του Αγώνα για την υπεράσπιση του δικαίου και της πατρίδας μας. Γυρίστε την πλάτη σε όσους θέλουν τη νεολαία απαθή και εθνικά αδιάφορη. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της Μακεδονίας, της Κύπρου, της Βόρειας Ηπείρου και όπου αλλού απειλείται ο Ελληνισμός. Οι Κύπριοι ανέκαθεν ήμασταν κοντά στη Μακεδονία, από τη συμμετοχή του κυπριακού ναυτικού στο πλευρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τη διάλυση της περσικής θαλασσοκρατίας, μέχρι τη συμμετοχή εκατοντάδων Κυπρίων στον Μακεδονικό Αγώνα. Ας γίνουμε λοιπόν άξιοι συνεχιστές όσων έδωσαν το αίμα τους για εμάς.

Καλό αγώνα, καλή λευτεριά!

Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών
Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων