Skip to main content

Θ. Γεωργιάδης - Μια ζωή, θυσία για την Ελευθερία των εθνών

Ο πατέρας του ήρωα καταθέτει στεφάνι στην προτομή του γιου του.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1957 γεννιέται στο χωριό Ευρύχου της Επαρχίας Λευκωσίας ο Θεόφιλος Γεωργιάδης. Πατέρας του, ο Πάμπος Γεωργιάδης, μέλος και αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α, και μητέρα του, η Έλλη Γεωργιάδη. Από μικρός διακρίνεται για το επαναστατικό και αλτρουιστικό του πνεύμα, το οποίο τον χαρακτήριζε μέχρι τον θάνατό του.

Το 1974, αναγκασμένος λόγω της τουρκικής εισβολής να εγκαταλείψει τον Τράχωνα όπου διέμενε, εγκαθίσταται στις ελεύθερες περιοχές της Λευκωσίας ως πρόσφυγας. Το 1975 αποφοιτά από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά. Εκπαιδεύεται στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, στην Κρήτη και στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπηρέτει τη στρατιωτική του θητεία στην 32α Μοίρα Καταδρομών με το βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας ανακατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά και συνεχίζει να υπηρετεί ως έφεδρος με το βαθμό του Υπολοχαγού. Το 1977 μεταβαίνει στην Αθήνα όπου και σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση την Τουρκολογία στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Θεόφιλος, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, επιστρέφει στην Κύπρο όπου και προσλαμβάνεται στην Αστυνομία με ειδικότητα στα τουρκικά ζητήματα. Οι βαθιές πολιτικές και ιστορικές του γνώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψή του το 1986 ως Λειτουργός Τύπου στο Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρατηρεί, μελετά και ενημερώνει την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την τουρκική δράση στα κατεχόμενα.

Το 1988 ιδρύει την Κυπριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης υποστηρίζοντας τους Κούρδους που σφαγιάζονται από το επίσημο τουρκικό κράτος και δίνουν το δικό τους αγώνα. Αρχίζει τότε να δίνει διαλέξεις και σεμινάρια, να αρθρογραφεί και να διοργανώνει εκδηλώσεις για την καταδίκη της Τουρκίας αναφορικά με το κουρδικό, το κυπριακό, τη γενοκτονία των Ποντίων, το αρμενικό και κάνει μεγάλο αγώνα προβολής των συνεχιζόμενων τουρκικών βαρβαροτήτων. Η προσπάθεια του επηρεάζει πολύ κόσμο σε Κύπρο και Ελλάδα. Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, σταδιακά, γίνεται σύμβολο αγώνα της ελευθερίας των λαών.

Δυστυχώς, η θέλησή του για δικαιοσύνη και η επίμονη του να εκθέσει την Τουρκία για τις θηριωδίες της απέναντι στον ελληνισμό και τον κουρδικό λαό έχει ως αποτέλεσμα τη στενή του παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες των Τούρκων. Μία εβδομάδα πριν τη δολοφονία του, διοργάνωσε συνέδριο στις Βρυξέλλες στο οποίο πήραν μέρος 200 σύνεδροι μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί, Τούρκοι διανοούμενοι και 50 βουλευτές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Το διήμερο συνέδριο, είχε ως κεντρικό θέμα την αλληλεγγύη προς τους Κούρδους. Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία για τις βιαιοπραγίες της εναντίον του κουρδικού πληθυσμού…

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 1992, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης πέρασε στο πάνθεο των ηρώων όταν με εντολή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών δολοφονήθηκε άνανδρα έξω από το σπίτι του στην Αγλαντζιά.

Εμείς ως μαθητές, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε το έργο και το λαμπρό αγώνα του. Ο Θεόφιλος αποτελεί τρανό παράδειγμα πρωτοστάτη της δικαιοσύνης  και  πρεσβευτή της ελευθερίας του λόγου• ένας Ήρωας με όλη τη σημασία της λέξης. Ο θάνατός του συμβολίζει την αφοσίωση και το καθαρό του πείσμα για ιδεώδη μεγαλύτερα από την ίδια τη ζωή.

«Όσο ζω θα επιμένω ότι οι αγνοούμενοι βρίσκονται εν ζωή. Δεν θα δεχτώ να θαφτούν ζωντανοί κι αν χαθώ, η ψυχή μου από ψηλά θα αγωνίζεται γι’ αυτούς». Ας μείνουν τα λόγια του αυτά χαραγμένα για πάντα στα μνήμη μας, και ας αποτελέσουν μάθημα επιμονής στα πιστεύω μας.

- Μαθητής της ΕΦΕΝ από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας

Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών
Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων