Skip to main content

Μνήμη 28ης Οκτωβρίου 1940


77 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τη μέρα που ο πιο πολύνεκρος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας κτύπησε την πόρτα της Ελλάδας. Οι σιδηρές μεραρχίες ενός υπερφίαλου ναζιστή τυράννου, με την υποστήριξη ενός φασίστα δικτάτορα διατάχθηκαν να κατακτήσουν τον κόσμο. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραδόθηκαν στη Γερμανία του Χίτλερ και την Ιταλία του Μουσολίνι.

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ήρθε η δοκιμασία και της μικρής μας Ελλάδας. Έκαναν όμως λάθος εκτίμηση. Λησμόνησαν να ανοίξουν μερικές σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας. Δεν είδαν πώς απάντησαν οι Έλληνες στους πρέσβεις των Περσών τον 5ο π.Χ. αιώνα. Δεν άκουσαν το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Δεν αφουγκράστηκαν την ηρωϊκή άρνηση του Παλαιολόγου να παραδώσει την Πόλη στον Μωάμεθ το 1453. Δεν γνώριζαν το σύνθημα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ των γενναίων αγωνιστών του '21.

Έπεσε έξω ο εχθρός... Δεν έλαβε καν υπόψη ότι το ήθος και η ενότητα είναι αυτά που πάντοτε κερδίζουν στους αγώνες υπέρ της ελευθερίας και ότι το δίκαιο είναι ισχυρότερο από τη βία. Το λάθος του βάρβαρου εχθρού ήταν ότι αγνόησε την περηφάνια και το φιλότιμο του λαού μας αλλά και τη διάθεσή του να θυσιαστεί αντί να υποδουλωθεί και να υποταχθεί.

Ο τότε ηγέτης της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς, βροντοφώναξε το θρυλικό ΟΧΙ στο ιταλικό τελεσίγραφο που του επιδόθηκε. Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, δια στόματος του Μεταξά, συμπύκνωνε σε 3 γράμματα τις τόσες ελληνοχριστιανικές μας αξίες και τη σθεναρή αντίσταση του λαού μας σε ό,τι απειλεί τις ρίζες της ύπαρξης μας.

Ήταν ένα ΟΧΙ που έβγαλε τον Ελληνισμό νικητή μέχρι το τέλος. Ένα αξεπέραστο ΟΧΙ που ισοδυναμούσε με κάποια ΝΑΙ... ΝΑΙ στη Φιλοπατρία, ΝΑΙ στην Αυτοθυσία, ΝΑΙ στη Δικαιοσύνη, ΝΑΙ στην Ελευθερία... Για όλα αυτά τα ΝΑΙ, είπε ο ελληνικός λαός το ιστορικό ΟΧΙ του 1940.

Έτσι, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ένα φωτεινό ορόσημο, που μας διδάσκει πόσα θαύματα μπορούν να επιτελέσουν η πίστη στο Θεό, η αγάπη στην Πατρίδα και η αφιέρωση στα ιδεώδη της Ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Το μεγάλο αυτό κατόρθωμα των Ελλήνων, πρέπει να είναι μάθημα αιώνιο για εμάς. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε ποτέ την ιστορία μας και τη λαμπρή πορεία του Έθνους μας. Μη θεωρήσουμε ποτέ, επηρεασμένοι από τα σύγχρονα ρεύματα, τις υλιστικές εξαρτήσεις της καθημερινότητας ανώτερες από τα πνευματικά ιδανικά.

Το παράδειγμα, λοιπόν, των προγόνων μας έχουμε ανάγκη οι σημερινοί Έλληνες, ιδιαίτερα εδώ στη ματωμένη Κύπρο, να ξαναδούμε και να του αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές, να εμπνευστούμε και να πορευτούμε κι εμείς στον ίδιο ίσιο δρόμο μέχρι την τελική δικαίωση, τη λύτρωση, την ανάσταση!

Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών
Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων