Skip to main content

Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας στα κατεχόμενα


Κάθε άνθρωπος , ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου ή κουλτούρας έχει την ανάγκη να εκφράσει στο περιβάλλον όπου ζει, με υλικά μέσα, τα συναισθήματα ή τις ανησυχίες του. Για αυτόν τον λόγο, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, συναντούμε πολιτιστικά μνημεία, τα οποία δεν αποσκοπούν μόνο στην αισθητική ικανοποίηση, αλλά κρύβουν πίσω τους μια μακραίωνη Ιστορία, την οποία καλούμαστε να ανακαλύψουμε. Αυτό λοιπόν, συμβαίνει και στα μνημεία της Πατρίδας μας. Βέβαια, από τα δικά μας μνημεία, εκείνα στις κατεχόμενες περιοχές κινδυνεύουν με αφανισμό. Αφενός, κινδυνεύουν από το πέρασμα του χρόνου, που φέρνει τη φθορά, αφετέρου, κινδυνεύουν από την αρνητική στάση των κατακτητών, που έφεραν την εγκατάλειψη , την ερήμωση, την αδιαφορία, τη λεηλασία και την ισοπέδωση…

Η μικρή Κύπρος διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, αφού πέρασαν από το νησί μας πάμπολλοι κατακτητές. Όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τους πολλούς κατακτητές δεν αλλοιώθηκε ο έντονος ελληνορθόδοξος χαρακτήρας του νησιού. Ολόκληρη η κυπριακή γη είναι διάσπαρτη από μοναστήρια, εκκλησίες, αρχαίους οικισμούς και κτίσματα, που συνθέτουν ένα πανέμορφο ψηφιδωτό της πολιτισμικής φυσιογνωμίας μας. Όλα αυτά μαρτυρούν την καθημερινότητα των προγόνων μας, που πάλεψαν για να μας τα παραδώσουν όρθια ως τις μέρες μας.

Το 1974 διαπράχθηκε ένα φρικτό έγκλημα στο νεοσύστατο κυπριακό κράτος, η τουρκική εισβολή. Μέσα στις δεκάδες συνέπειες, όπως ήταν φυσικό, ήταν και η συστηματική – σκόπιμη λεηλασία και καταστροφή των πολιτιστικών μνημείων των κατεχόμενων περιοχών , με σκοπό τον αφελληνισμό και εκτουρκισμό τμήματος του νησιού. Στις κατεχόμενες περιοχές υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 500 μοναστήρια, εκκλησίες, εξωκλήσια, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός κινδυνεύει είτε από κατάρρευση, είτε από την τουρκοποίησή τους. Εκατοντάδες εκκλησίες έχουν βεβηλωθεί με βάναυσο τρόπο από τους Τούρκους αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι ληστεύουν εικόνες και τοιχογραφίες (με κίνδυνο την καταστροφή τους) και στη συνέχεια τις πωλούν στο εξωτερικό. Άλλα εκκλησιαστικά μνημεία έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, χώρους διασκέδασης, φάρμες ή αποθήκες ζώων, ούτως ώστε τίποτα να μην θυμίζει πια την ελληνικότητα του τόπου. Στα κοιμητήρια, όπου αναπαύονται εγκλωβισμένοι οι πρόγονοι μας, οι βέβηλοι κατακτητές σύλησαν τάφους, έσπασαν σταυρούς και αφαίρεσαν ταφόπλακες. Αγνόησαν την ιερότητα του χώρου όπου θάπτονται τα λείψανα των προγόνων μας και έδειξαν το θηριώδης πρόσωπο τους. Επιπρόσθετα, δεκάδες μνημεία έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου, λόγω του ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν αφαιρεθεί οι πόρτες, τα παράθυρα, ακόμα και τμήματα από τους τοίχους, έτσι μένουν εκτεθειμένα κι απροστάτευτα στα στοιχεία της φύσης. Η επίδραση του Αττίλα είναι – και θα είναι – εμφανής σε όλους τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς!

42 χρόνια πέρασαν από την εισβολή και οι συνέπειες του πολέμου ακόμα συνεχίζονται και χειροτερεύουν ολοένα και περισσότερο. Εμείς, γνωρίζοντας όλα αυτά τα εγκλήματα, τι κάνουμε; Δυστυχώς, η πλειοψηφία μας σε αυτό τον τόπο, μένει απαθής στον κίνδυνο τουρκοποίησης του 37% της Πατρίδας μας και στην ασέβεια που δείχνουν οι Τούρκοι κατακτητές στη ΔΙΚΗ μας πολιτιστική κληρονομιά και Ιστορία. Μα πρέπει να ξυπνήσουμε και να βγάλουμε όλοι τις παρωπίδες που μας βάζουν. Αποτελεί ανάγκη εθνικής επιβίωσης, η ενημέρωση μας για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μνημεία του τόπου μας . Στη συνέχεια να απαιτήσουμε από τους αρμοδίους, την αποκατάσταση και συντήρηση όλων των μνημείων μας! Επιτέλους πια, ας βγούμε έξω και ας αγωνιστούμε για τη δημιουργία του δικού μας μέλλοντος σε αυτό τον τόπο!

Συνοψίζοντας, τα πολιτιστικά μνημεία στις κατεχόμενες περιοχές μας  κινδυνεύουν και είναι στο χέρι μας να τα σώσουμε από τη μανία του Τούρκου κατακτητή. Διότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι… αυτά τα κτίσματα είναι μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και αν χαθούν, είναι λες και θα χαθεί ένα κομμάτι από τον ίδιο τον εαυτό μας.

Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών
Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων (Ε.Φ.Ε.Ν)