Skip to main content

Απάντηση στις λάσπες ΑΚΕΛ - Κολοκασίδη


1η Απριλίου 1955 – 1η Απριλίου 2016

Μέρα τιμής για περήφανους πατριώτες, μέρα συκοφαντίας και λάσπης για εμπαθείς κομματικούς...

1/4/1955! Η πιο όμορφη ίσως μέρα στην Ιστορία του νησιού! Η μέρα που μια χούφτα περήφανοι Έλληνες όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία! Η μέρα που η ανθρωπιά και οι προαιώνιοι Εθνικοί πόθοι αψήφησαν την καταπίεση και την ισχύ του κατακτητή!

Αυτή τη μέρα λοιπόν επέλεξαν και φέτος μερικά μικρά κομματικά στελέχη, νάνοι μπροστά στις γιγαντιαίες μορφές του Αγώνα τις οποίες προσπαθούν να σπιλώσουν, να συκοφαντήσουν την ΕΟΚΑ για να δικαιολογήσουν την κατάπτυστη στάση που κράτησε η ηγεσία του ΑΚΕΛ τα χρόνια της Κυπριακής Εθνεγερσίας.

Το μέλος της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Κολοκασίδης σε άρθρο του στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματός του,  θέλησε να απαντήσει σε άρθρο του καθηγητή Πέτρου Παπαπολυβίου σχετικά με επιστολή του Εζεκία Παπαπαϊωάννου στο ΚΚΕ το 1951 για ενδεχόμενη ένοπλη δράση στην Κύπρο, βρίσκοντας έτσι αφορμή να εκφράσει με συκοφαντίες και ύβρεις πόση εμπάθεια τρέφει μέχρι και σήμερα το κόμμα του για τον Εθνικοαπαελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ.

(Αυτούσιο το άρθρο του μέλους της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Γιαννάκη Κολοκασίδη: https://www.akel.org.cy/2016/04/01/ykolokasides/#.VwJiCKymTUH)

Εν ολίγοις αναφέρει στο άρθρο του ότι η ΕΟΚΑ ήταν δημιούργημα της δεξιάς, ο Αγώνας ήταν ένα ολέθριο λάθος τις συνέπειες του οποίου η Κύπρος πληρώνει μέχρι σήμερα, ενώ αναμασά την γνωστή καραμέλα του κόμματός του ότι η ΕΟΚΑ ασκούσε τρομοκρατία ενάντια στο ΑΚΕΛ.

Πρώτα απ΄όλα κ. Κολοκασίδη, η ΕΟΚΑ δεν ήταν δημιούργημα της δεξιάς. Αντιθέτως, η επιτυχία της οφείλεται στην καθολική συμμετοχή του λαού στον Αγώνα ανεξαρτήτως ιδεολογίας, κοινωνικής τάξης και ηλικίας, ενώ είναι ουκ ολίγες οι περιπτώσεις που αριστεροί βοήθησαν ενεργά τον Αγώνα ή εντάχθηκαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ αψηφώντας την προδοτική στάση που κράτησε τότε η ηγεσία του κόμματός τους.

Όσο για την λανθασμένη για εσάς επιλογή του αγώνα, η διεκδίκηση του αιτήματος της ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ-ΕΝΩΣΗΣ από μέρους των Κυπρίων ήταν αναφαίρετο δικαίωμα του λαού, ενώ οι αντιαποικιακοί Αγώνες ήταν φαινόμενο που χαρακτήριζε όλες τις αποικιοκρατούμενες περιοχές εκείνη την εποχή. Ο ίδιος ο ΟΗΕ μάλιστα υποχρέωνε τις Αποικιοκρατικές δυνάμεις να παρέχουν στους λαούς το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης στις περιοχές που κατείχαν, ενώ σε διαφορετική περίπτωση επέτρεπε ως αναγκαστικό δίκαιο τη χρήση βίας για την διεκδίκηση των Δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών. Γι΄αυτό άλλωστε σφάλλουν και εκτίθενται οι Βρετανοί όταν αποκαλούν τον Αγώνα της ΕΟΚΑ ως «τρομοκρατία», άποψη την οποία δεν σας τιμά καθόλου να συμμερίζεστε.

Η φημολογία σας για τη δήθεν τρομοκρατία που υπέστη το ΑΚΕΛ από την ΕΟΚΑ, η προσπάθεια σας να διαστρεβλώσετε το ύφος του αγώνα σε ιδεολογικό και οι προθέσεις σας να διχάσετε τον λαό τόσα χρόνια μετά δεν θα πιάσουν τόπο. Ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΟΚΑ ξεκαθάρισε ότι ουδείς εκτελείται για τα πολιτικά του φρονήματα και δυστυχώς προδότες του Αγώνα υπήρξαν από όλους τους πολιτικούς χώρους. Για τις «εκτελέσεις αριστερών» έχουν απαντήσει άπειρες φορές οι αγωνιστές, ακόμα και αναλυτικά σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Αγωνιστών της ΕΟΚΑ το 2012 κάτι το οποίο μάλλον αγνοείτε.

(Αυτούσια η ανακοίνωση του Συνδέσμου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ: http://antistasi.org/?p=27375)

Όσο για την προσπάθεια σας να ρίξετε στον Αγώνα την ευθύνη για την τραγωδία της Κύπρου σε μια προσπάθεια να συγκαλύψετε λάθη και πολιτικές που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, γελοιοποιήστε από μόνος σας. Δεν είναι ο Αγώνας της ΕΟΚΑ και η διεκδίκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της αυτοδιάθεσης που οδήγησε την Κύπρο στον κατήφορο, αλλά η εγκατάλειψη του ενωτικού του σκοπού από άλλους έκανε το νησί έρμαιο στις Τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις.

Τέλος ο κ. Κολοκασίδης αμφισβητεί την νικηφόρα έκβαση του Αγώνα αναφέροντας μάλιστα πως αυτό είναι ένα οικοδόμημα στο οποίο έκτισαν την πολιτική τους η δεξιά και η ακροδεξιά. Σε αυτό απαντούν οι ίδιοι οι Άγγλοι: «Ένας στρατάρχης, τρεις στρατηγοί και 40 000 Βρετανοί στρατιώτες δεν αποδείχτηκαν ικανοί να νικήσουν την ΕΟΚΑ, DAILY HERALD». Οι Βρετανοί παρά την στρατιωτική τους υπεροχή και τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποίησαν απέτυχαν να εξαρθρώσουν την ΕΟΚΑ, ενώ ο αρχηγός της παρέμεινε ασύλληπτος. Οι συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου δεν ήταν φυσικά ο στρατηγικός στόχος της οργάνωσης, η οποία και λανθασμένα δεν ρωτήθηκε πριν την υπογραφή τους. Με διορατικότητα, όμως, ο στρατιωτικός αρχηγός του Αγώνα, παρά την αντίθεση του προς τις συμφωνίες, τερμάτισε τη δράση της για να μην διασπαστεί η ενότητα του λαού, ενώ παρότρυνε τους αγωνιστές να συσπειρωθούν πλησίον της πολιτικής ηγεσίας.

Οι συκοφαντίες σας κύριοι του ΑΚΕΛ είναι πολύ φτηνές για να μαυρίσουν τις πιο χρυσές σελίδες της Ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεν σας τιμά καθόλου να βγάζετε τόση εμπάθεια 61 χρόνια μετά την έναρξη του Αγώνα προσπαθώντας να βρείτε αφορμή για να διχάσετε το λαό σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Παρόλο που ακόμα και ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ΕΟΚΑ και τον αρχηγό της εσείς επιμένετε στις ύβρεις και τις λασπολογίες όπως ακριβώς και οι ιμπεριαλιστές Άγγλοι, με τους οποίους συμπαρατάσσεστε ακόμα και σήμερα για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Η ΕΟΚΑ δεν είναι κτήμα κανενός κόμματος, είναι η τιμή και η περηφάνια της Κύπρου. Οι θυσίες των ηρώων είναι ο φάρος που οδηγεί τον Αγώνα μας για δικαίωση και Εθνική αποκατάσταση.

Από πρώην μέλος της
Αυτόνομης Κίνησης Μαθητών
Εθνικής Φωνής Ελληνόψυχων Νέων (Ε.Φ.Ε.Ν)