Skip to main content

Ίμια 1996 - 20 Χρόνια μετά


Συμπληρώνονται σήμερα ακριβώς 20 χρόνια από την ιστορία των βραχονησίδων των Ιμίων από τότε που άνοιξε η υπόθεση των γκρίζων ζωνών και των «αδιευκρίνιστης κυριαρχίας» βράχων, βραχονησίδων και νησίδων στο Αιγαίο. 

Είκοσι χρόνια μετά πολλά μένουν ανεξήγητα και μυστηριώδη από τα γεγονότα του συμπλέγματος των βραχονησίδων Ίμια και τα ερωτήματα γύρω από την πτώση του ελικοπτέρου AGUSTA BELL 212 της Φρεγάτας «Ναυαρίνο» εξακολουθούν να παραμένουν, στην ουσία αναπάντητα. Και ποιος να μας απαντήσει άραγε;

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση της Τουρκίας για τις βραχονησίδες Ίμια διαπράττεται στις 25 Δεκεμβρίου 1995, όταν το τουρκικό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει δίπλα από την ανατολική βραχονησίδα Ίμια. Ο πλοίαρχος του τουρκικού φορτηγού-πλοίου αρνείται την βοήθεια ελληνικού ναυαγοσωστικού, με το επιχείρημα ότι τα νησιά «Καρντακ» (τουρκική ονομασία Ιμίων) είναι τούρκικα. Στις 27 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό ΥΠΕΞ (Υπουργείο Εξωτερικών) δέχεται την ελληνική βοήθεια και το τουρκικό πλοίο φεύγει από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στις 15 Ιανουαρίου 1996 παραιτείται ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Ανδρέας Παπανδρέου λόγω της άσχημης κατάστασης της υγείας του και στις 18 Ιανουαρίου αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης.

Στις 25 Ιανουαρίου 1996 ο τότε δήμαρχος Καλύμνου υψώνει ελληνική σημαία στα Ίμια και μετά από 2 μέρες Τούρκοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Χουριέτ κατεβάζουν την ελληνική σημαία και στη θέση της τοποθετούν μια τουρκική και όλα αυτά μεταδίδονται ζωντανά στα τουρκικά Μ.Μ.Ε.

Στις 28 Ιανουαρίου 1996 γίνεται ορατή η ύπαρξη της τουρκικής σημαίας από το Περιπολικό Παναγόπουλος ΙΙ και λίγο μετά το Περιπολικό Αντωνίου (Ρ286) την κατεβάζει και τοποθετεί την ελληνική. Το βράδυ της ίδιας μέρας αποφασίζεται να αποβιβασθεί άγημα από βατραχανθρώπους μόνο εκεί όπου υπάρχει ελληνική σημαία, δηλαδή στην Ανατολική βραχονησίδα.

Την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δίνει αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία αλλά ο Τούρκος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η βραχονησίδα Ίμια ανήκει στην Τουρκία και προτείνει διάλογο με την Ελλάδα.

Στις 30 Ιανουαρίου προς 31 Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στην Δυτική βραχονησίδα των Ιμίων, “Μικρή Ίμια”, ενώ ξέρουν το τακτικό πλεονέκτημα που είχε ο Ελληνικός στόλος στην περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες, ήταν νύχτα και παράλογο να γίνει η απογείωση του ελικοπτέρου που ζητήθηκε. Στη συνέχεια όμως το ελικόπτερο του Π.Ν. (Πολεμικού Ναυτικού) απογειώνεται από τη Φρεγάτα «Ναυαρίνο» και σπεύδει για τον εντοπισμό των Τούρκων κομμάντος. Το ελικόπτερο ήταν άοπλο, χωρίς κάμερα νυχτερινής οράσεως και γι΄αυτό αναγκαστικά έπρεπε να πετάξει χαμηλά με επικίνδυνους χειρισμούς μέσα σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Με το πέρας του ελέγχου της βραχονησίδας και τον εντοπισμό των Τούρκων στρατιωτών, κατά την επιστροφή του το ελικόπτερο κατ έπεσε για άγνωστους λόγους μέχρι σήμερα. Έπεσαν κατά τη διάρκεια του καθήκοντος ο Αντιναύαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Αντιναύαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Πλοίαρχος Έκτορας Γιαλοψός.

Μετά ακολούθησε αποκλιμάκωση της έντασης και άρχισαν να αποχωρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις και από τις 2 πλευρές. Ως μεσολαβητής παρενέβησαν η Η.Π.Α και ο 6ος στόλος. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους συμμάχους της «no troops, no ships, no flags» δηλαδή «όχι στρατεύματα, όχι πλοία, όχι σημαίες». Έτσι η Ελλάδα αποσύροντας τα στρατεύματα της χάνει το τακτικό της πλεονέκτημα στα Ίμια. Εκ τότε από Ελληνικά νησιά «κατάντησαν» να είναι αμφισβητήσιμα.

Πώς λοιπόν να μην αισθανόμαστε και εμείς ταπεινωμένοι και εξοργισμένοι με τα γεγονότα που συνέβησαν στα Ίμια; Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε επιδέξια την ύπαρξη του πολιτικού κενού στην Ελλάδα για την προώθηση των στόχων της. Στην τελική, η κρίση στα Ίμια οδήγησε στην αναγνώριση "ζωτικών συμφερόντων" της Τουρκίας και "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο και έτσι φάνηκε επίσης ο ρόλος των Η.Π.Α ως επιδιαιτητή και διαμεσολαβητή.

Τιμούμε τους τρεις ήρωες Αξιωματικούς που δήλωσαν παρόντες στο κάλεσμα της πατρίδας και έδωσαν τη ζωή τους προασπίζοντας την Εθνική μας κυριαρχία, σε αντίθεση με τους πολιτικούς ηγέτες που απέτυχαν στην αντιμετώπιση των απειλών αυτών.

Αντιναύαρχος Χρίστος Καραθανάσης
Αντιναύαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος
Πλοίαρχος Έκτορας Γιαλοψός

Αθάνατοι!

Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών
Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων