Skip to main content

Ανακοίνωση Κ.Μ.Σ Λυκείου Κύκκου Α' για επεισόδια 16/11


Ανακοίνωση εξέδωσε το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο του Λυκείου Κύκκου Α', σχετικά με την αντιμετώπιση που έτυχε το σχολείο τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, λόγω της σύλληψης μαθητών του.

Πράγματι, η αντιμετώπιση από τα Μ.Μ.Ε ήταν υπερβολική και τραγική. Είναι άδικος και παράλογος ο στιγματισμός του ονόματος και όλων των μαθητών του εν λόγω σχολείου, για τις καταδικαστέες, απερίσκεπτες πράξεις ελαχίστων μαθητών. 

Το σχολείο, είναι ένας χώρος πολύ σημαντικός για εμάς τους μαθητές. Είναι ο χώρος στον οποίον εργαζόμαστε και περνούμε τον περισσότερο μας χρόνο. Σκεφτείτε, λοιπόν, την ψυχολογία ενός μαθητή που βλέπει το σχολείο του να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο.

Επίσης υπερβολική και τραγική, ήταν η αντιμετώπιση από ορισμένους πολιτικούς, που επέλεξαν να διασύρουν τους μαθητές, αντί να προβληματιστούν για το ποιές είναι οι ρίζες του κακού.

Όλα αυτά, για να μην χαλάσει η "κουλτούρα λύσης" που έκτισαν με τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί...


Αυτούσια η ανακοίνωση του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου του Λυκείου Κύκκου Α':

Ως ευσυνείδητοι αυριανοί πολίτες επιθυμούμε να καταδικάσουμε και εμείς τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Οι βιαιοπραγίες ενάντια σε Τουρκοκύπριους είναι κατακριτέες από κάθε δημοκρατικά και ελεύθερα σκεπτόμενο νέο. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι τέτοιες πράξεις δεν εκφράζουν με οποιοδήποτε τρόπο το ήθος της συντριπτικής πλειονότητας των μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας.

Ως μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Κύκκου Α΄, ενός ιστορικού σχολείου που διαμόρφωσε το ήθος δημοκρατικών και ενεργών πολιτών και ανέδειξε εξέχουσες προσωπικότητες στην κοινωνία μας, συναισθανόμαστε βαρύ το χρέος να συμβάλουμε στην πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας. Είμαστε παιδιά που μελετούμε καθημερινά και συμμετέχουμε σε δραστηριότητες στον χώρο του Σχολείου μας που στόχο έχουν τη γνωριμία, τον σεβασμό και την αποδοχή του Άλλου, την αλληλεγγύη και την προσφορά.

Παρόλα αυτά παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες τον δημόσιο διασυρμό τόσο του Σχολείου μας όσο και εμάς των ιδίων, των καθηγητών/τριών και του Διευθυντή μας από μερίδα δημοσιογράφων όπως και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσοι και όσες προέβηκαν σε αυτή την ασύστολη λασπολογία του Σχολείου μας καθόλου δεν διανοήθηκαν πόση πίκρα αλλά και αγανάκτηση προκάλεσαν στις δικές μας ψυχές. Ως έφηβοι νιώθουμε περήφανοι για το έργο που επιτελείται στις τάξεις του Σχολείου μας. Οι απερίσκεπτες πράξεις μεμονωμένων συμμαθητών μας είναι καταδικαστέες, όμως είναι άδικο να αμαυρώνεται το όνομα και των 400 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στο Λύκειο Κύκκου Α΄. Δυστυχώς, όσοι και όσες με τόση ευκολία δίκασαν και καταδίκασαν όλους και όλες εμάς προέβηκαν σε μία γενίκευση. Κάθε γενίκευση, όμως, οδηγεί στην καλλιέργεια στερεοτύπων και ρατσιστικών συμπεριφορών. Εμείς διδαχθήκαμε από τους καθηγητές και τις καθηγήτριες μας να μη γενικεύουμε και πολύ περισσότερο να μη διασύρουμε τους συνανθρώπους μας. Όσοι και όσες λένε ότι μάχονται για μια ανθρωπιστική και δημοκρατική παιδεία, δεν το γνωρίζουν;

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μας να διερωτηθούμε αν νοιάστηκε κανένας για την καταπάτηση των αρχών εκείνου του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, που μάθαμε στα μαθήματά μας για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι οφείλει να τηρεί κάθε δημοσιογράφος που σέβεται το λειτούργημά του. Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας, όταν για μέρες ακουγόταν από κάποια ΜΜΕ το όνομα του Σχολείου μας; Από την άλλη, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε για τον δημόσιο διασυρμό των 400 τόσων μαθητών και μαθητριών που ένιωσαν να κτυπάται ανελέητα ο χώρος όπου καθημερινά μοχθούν και εργάζονται;

Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.

Με εκτίμηση
Τα μέλη του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου.