Skip to main content

12/6/1958: Η σφαγή των Κοντεμενιωτών από τους τρομοκράτες της ΤΜΤ“Ήμουν παιδάκι τεσσάρων χρόνων με τα σχισμένα κοντοπαντέλονα, αλλά την ημέρα εκείνη κάτι ήταν διαφορετικό στο χωριό μου τον Κοντεμένο. Τους έβλεπα όλους να κλαίνε, να τρέχουν πάνω κάτω σαν τρελοί, θυμάμαι που ρωτούσα τη μητέρα μου, «γιατί κλαίνε όλοι στο χωριό;» χωρίς να παίρνω απάντηση. Άλλωστε, τι να μου έλεγαν σε τέτοια ηλικία και να καταλάβαινα; Ξεθωριασμένες οι εικόνες... Θυμάμαι την καμπάνα του χωριού που έπαιζε πένθιμα, θυμάμαι τη μακαρίτισσα τη θεία μου Χαριθέα να θρηνεί γοερά και αυτή και δεν καταλάβαινα. «Να μη φύγεις από το σπίτι, ο θείος σου ο Γιαννής πέθανε» θυμάμαι να μου είπε η μητέρα μου η οποία ντυμένη και αυτή στα μαύρα έφυγε κλαίγοντας για την εκκλησία. Αργότερα, όταν άρχισα να μεγαλώνω, άρχισα να μαθαίνω την ιστορία του χωριού μου. Την ιστορία που εκείνη την ημέρα μαυροφόρεσε όλο τον Κοντεμένο και άλλαξε τη ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων του.”

Στις 12 Ιουνίου 1958 γράφτηκε με αίμα αθώων μια ακόμα μαύρη σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας της πατρίδας μας. Οκτώ νέα παλληκάρια ηλικίας 17 μέχρι 34 ετών, σφαγιάζονται από αδίστακτους τούρκους εξτρεμιστές, μετά από καλοστημένη παγίδα που έστησαν οι άγγλοι αποικιοκράτες σε συνεργασία με τους τούρκους.

Το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου έφτασε στον Κοντεμενό το παρακάτω μήνυμα:
«Τρέξτε και βοηθήστε τους κατοίκους της Σκυλούρας, σφαγιάζονται από τους τούρκους!», που απ’ ότι φαίνεται ήταν στημένο από την αγγλο-τουρκική συμμαχία.

Η Σκυλούρα, ένα μικτό χωριό, μερικά χιλιόμετρα από τον Κοντεμένο. Φυσικά, οι Κοντεμενιώτες, κάπου 40 άτομα κυρίως νέοι, ανταποκρίθηκαν αμέσως, άρπαξαν ότι βρήκαν μπροστά τους, ξύλα και σίδερα, μπήκαν στα αυτοκίνητα και ξεκίνησαν για τη Σκυλούρα.  Πριν όμως φτάσουν στο χωριό, συνελήφθησαν από αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες αφού τους είπαν πως δεν συμβαίνει τίποτα εις βάρος των Ελλήνων της Σκυλούρας, τους οδήγησαν στον αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου για ανάκριση. Στη συνέχεια και αντί να τους αφήσουν να επιστρέψουν στο χωριό τους, με τη συνοδεία αγγλικού στρατού τους οδήγησαν στον Κοντεμένο μέσω του «τουρκοκυπριακού» χωριού Κιόνελι.

Φτάνοντας στο χωριό Κιόνελι, έγινε η μεγάλη σφαγή. Έκει, όχλος από 200 περίπου τούρκο”κύπριους” του αμιγούς χωριού Κιόνελι, κατακρεούργησε οκτώ Έλληνες από τον Κοντεμένο και τραυμάτισε άλλους. Οι 200 αιμοβόροι, μογγόλοι, τούρκοι που ήταν ειδοποιημένοι από τους άγγλους, είχαν κρυφτεί μέσα στα χωράφια οπλισμένοι με όπλα, μπαλτάδες, χασαπομάχαιρα, τσεκούρια, λοστούς και άλλα φονικά όργανα, λυσσασμένοι για να σκοτώσουν τους Κοντεμενιώτες.

Με το που έφτασαν τα αυτοκίνητα με τους Κοντεμενιώτες, άρχισαν να πυροβολούν και να σφάζουν. Πανικόβλητοι και ανυπεράσπιστοι οι Κοντεμενιώτες άρχισαν να τρέχουν μέσα στα χωράφια για να διαφύγουν. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι. Οκτώ νεαροί Κοντεμενιώτες σφάχτηκαν και αποκεφαλίστηκαν...

Οι Βρετανοί παρακολουθούσαν τη σκηνή εντελώς απαθείς. Ήταν η εποχή που σηματοδότησε την έμπρακτη συνεργασία των τούρκων με την αγγλική αποικιακή κυβέρνηση, με στόχο να καταπνίξουν τον Αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την πολυπόθητη Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.

Οι οκτώ Κοντεμενιώτες που κατακρεουργήθηκαν από τους τουρκο"κύπριους" του Κιόνελι είναι:
1. Χριστόδουλος Σταύρου, 34 χρόνων
2. Πέτρος Σταύρου, 21 χρόνων
3. Ιωάννης Σταύρου, 31 χρόνων
4. Κώστας Μουρρή, 34 χρόνων
5. Χαράλαμπος Σταύρου, 34 χρόνων
6. Ευριπίδης Κυριάκου, 24 χρόνων
7. Γεώργιος Σταύρου, 17 χρόνων
8. Σωτήρης Χατζηβασίλη, 17 χρόνων.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Η πολιτική της Τουρκίας δεν άλλαξε ποτέ. Μας το έχει πάμπολλες φορές αποδείξει...

Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων (Ε.Φ.Ε.Ν)