Skip to main content

Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή...

"'Ηταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή, που ακούστηκε στην Κύπρο η φωνή του Διγενή και στον ήχο της φωνής του έτρεξε η λεβεντιά, για να ρχίσουνε τη δράση εις της Κύπρου τα βουνά..."

Ήταν 1η του Απρίλη όταν ξεκίνησε ο ένδοξος αγώνας, όταν ξεσηκώθηκε ο λαός και όταν άρχισαν να γράφονται χρυσές σελίδες δόξας στο βιβλίο της Ιστορίας τους Ελληνισμού.
Σύσσωμος ο Ελληνισμός της Κύπρου, σήκωσε για ακόμα μια φορά το ανάστημά του μπροστά στους αποικιοκράτες Άγγλους με σκοπό την εκπλήρωση του διακαούς πόθου για Αυτοδιάθεση και Ένωση με την Μάνα Ελλάδα.

Αυτή την φορά, τα Κυπριακά νιάτα αγωνίστηκαν μέχρι και με την τελευταία ρανίδα του αίματος τους, πλήρως συνειδητοποιημένοι και αφοσιωμένοι στον αγώνα τους. Το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 είχε επικυρώσει το θέλημα του λαού με το συντριπτικό 97,5% και η απόρριψη του από τους κατακτητές Άγγλους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού πλέον όλα τα ειρηνικά μέσα είχαν εξαντληθεί. Ωστόσο, ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί βάρβαρος αφού καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα στο δικαίωμα των λαών για Αυτοδιάθεση.

Τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ αφιέρωναν όλη την δύναμη τους αγνοώντας τον κίνδυνο του θανάτου και έτσι αγωνίζονταν με προσήλωση στα ιδανικά του έθνους. Τα εμπόδια που συναντούσαν στον αγώνα... αμέτρητα! Τα φρικτά βασανιστήρια των Άγγλων στα κρατητήρια και στις φυλακές δεν λύγισαν κανέναν από τους ήρωες που δεν μαρτύρησαν τα μυστικά της ΕΟΚΑ. Είναι σίγουρο ότι η αριθμητική και στρατιωτική υπεροχή των Εγγλέζων δεν λογαριαζόταν αφού το σθένος και η γενναιότητα των ηρώων μας δεν άφηναν περιθώριο σύγκρισης ανάμεσα τους.

Οι θυσίες των αγωνιστών στην αγχόνη, στα κρησφύγετα, στις ενέδρες και στις διαδηλώσεις θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στις μνήμες μας και θα είναι αντλία θάρρους και δύναμης για εμάς, για την συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση.
Εξίσου αξιοθαύμαστη είναι η δράση της τάξης της Α.Ν.Ε (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) αφού η μαθητιώσα νεολαία ήταν μπροστάριδα στον αγώνα και είχε σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση των μάχιμων ομάδων και στην εξύψωση του Εθνικού και αγωνιστικού φρονήματος του λαού. Τα παιδία της Α.Ν.Ε οργάνωναν μαχητικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων καταπίεσης από τον Αγγλικό ζυγό και απασχολούσαν ιδιαίτερα τες στρατιωτικές δυνάμεις των Άγγλων. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τον σημαιοφόρο Πετράκη Γιάλλουρο που σκοτώθηκε από τα πυρά των στρατιωτών κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης;

Εξήντα χρόνια μετά τον υπέρλαμπρο Αγώνα του 55-59, ο προσανατολισμός μας κάπου χάνεται. Εμείς οι απόγονοι των ηρώων, είμαστε κατά πολύ κατώτεροι τους και αδυνατίσαμε να παραλάβουμε την ιερά παρακαταθήκη που μας παρέδωσαν αυτοί. Πως μπορέσαμε να ξεγράψουμε την δόξα του αγώνα της ΕΟΚΑ και να συμβιβαστούμε; Εν έτη 2015, μια μεγάλη μερίδα της νεολαίας μας ξεχνά ότι ζει σε ημικατεχόμενη πατρίδα και παραμένει αδρανής έχοντας κατά νου μονάχα το προσωπικό συμφέρον της. Πολλές φορές οι νέοι μένουν παγιδευμένοι από τα κομματικά δεσμά και αδυνατούν  να συλλογιστούν την υπέρτατη αξία της Ελευθερίας. Όλα αυτά ενώ 60 χρόνια πριν οι νέοι αυτού του τόπου πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας.

Ως Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων αγωνιζόμαστε για την αφύπνιση της Νεολαίας και γενικότερα του Ελληνισμού της Κύπρου, αφήνοντας μακριά τα κόμματα και τα προσωπικά συμφέροντα αφού αυτά φέρνουν μονάχα τον διχασμό και την κατστροφή. Συνάμα, εναντιωνόμαστε σε κάθε προδοτική λύση Δ.Δ.Ομοσπονδίας που θα φέρει την τουρκοποίηση της πατρίδας μας και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο παρά μόνο με αυτό για το οποίο πέθαναν οι ηρωομάρτυρες του 55-59 δηλαδή την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας. Η Κύπρος μας χρειάζεται ξανά παλληκάρια με την ίδια γενναιότητα και την ίδια προσήλωση στα ιδανικά του έθνους, με τους ήρωες μας.

Στον αγώνα μας αυτόν θα έρθουμε αντιμέτωποι μονάχα με την ιστορία που μας παρέδωσαν τα ατρόμητα παλικάρια της ΕΟΚΑ και τα μαθητούδια της ΑΝΕ και όχι με αυτήν που θέλουν να "παραχαράξουν" οι σύγχρονοι Εφιάλτες του Ελληνισμού.  Η ΕΟΚΑ θα μας θυμίζει συνεχώς το χρέος που έχουμε για την Απελευθέρωση της πατρίδας μας και για την Eθνική μας ολοκλήρωση. Επίσης θα αποτελεί εμπόδιο για τις προσπάθειες εκπλήρωσης του τουρκοβρετανικού στόχου της ομοσπονδοποίησης της Κύπρου.

«Είμαστε όλοι παιδιά της ΕΟΚΑ, και ατσαλένια έχουμε καρδιά, για την Κύπρο μας όλοι να πολεμάμε και να πέφτουμε με θάρρος στη φωτιά»
ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ

Με πίστη στον Θεό και στην πατρίδα,
Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων.