Skip to main content

Θεόφιλος Γεωργιάδης: Τα οράματα είναι αλεξίσφαιρα...


Σήμερα, 20 Μαρτίου 2015 συμπληρώνονται 21 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του τρανού αγωνιστή της ελευθερίας Θεόφιλου Γεωργιάδη. Πληρωμένοι δολοφόνοι, στρατολογημένοι από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, επέλεξαν να σιγήσουν την φωνή του μαχητή της κυπριακής, κουρδικής και πανανθρώπινης ελευθερίας.

Ο Θεόφιλος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1957 και κατοικούσε μέχρι το 1974 στον Τράχωνα που αναγκάστηκε να φύγει ως πρόσφυγας μετά την βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στην μεγαλόνησο μας. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις ως Ανθυπολοχαγός και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες  στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Στη συνέχεια, εξειδικεύτηκε στην Τουρκολογία, στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Γυρνώντας πίσω στη Κύπρο το 1986, έχοντας πλέον την απαραίτητη ακαδημαϊκή κατάρτιση ο Θεόφιλος εργάζεται στο τμήμα τουρκικών θεμάτων του γραφείου τύπου και πληροφοριών της αστυνομικής υπηρεσίας.  Εκεί μελετούσε στενά τον τουρκικό τύπο και επέβαλε καθημερινά σχετικές εκθέσεις προς τη κυπριακή πολιτεία. Στόχος του ήταν η αποκάλυψη της ιμπεριαλιστικής και απάνθρωπης πολιτικής της Τουρκίας αλλά και των διαχρονικών της στόχων για εφαρμογή ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο μας.

Ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα υπέρ των Κούρδων ανταρτών και πολέμησε για τα δίκαια αυτών  αφού  πίστευε έντονα πως ο αγώνας των Κούρδων για απελευθέρωση από τη βάρβαρη εισβολή και κατοχή της φασιστικής Τουρκίας αλλά και των αμέτρητων εγκλημάτων της κατά του αγωνιζόμενου λαού είναι κοινός με αυτών των Ελλήνων της Κύπρου.  Επίσης, θεωρούσε μεγάλο πλήγμα για την Τουρκία το άνοιγμα δύο μετώπων και ότι η αντίσταση και από τα δύο μέτωπα, θα άνοιγε τον δρόμο για την παρακμή της Τουρκίας και την απελευθέρωση τόσο του Κουρδιστάν αλλά και της Κύπρου.

Γι' αυτό και η καθημερινή του δράση ενάντια στην Τουρκία δεν σταματούσε ποτέ στα λόγια και ενοχλούσε έντονα το  κράτος της Άγκυρας.  Έτσι το 1988 συνιδρύει την ‘Κυπριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν’, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί στο περιοδικό ‘Φωνή του Κουρδιστάν’, το οποίο ως δημοσιογραφικό όργανο του ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν), συνείσφερε στην ανεύρεση των αγνοουμένων της εισβολής του 1974.

Αργότερα, στις  12 και 13 Μαρτίου του 1994, ο ακούραστος πατριώτης Θεόφιλος, διοργανώνει το Διεθνές συνέδριο των Βρυξελλών, όπου εξέθεσε σε παγκόσμιο επίπεδο τη βαρβαρότητα και τις θηριωδίες του τουρκικού καθεστώτος. Το συνέδριο εξελίχθηκε σε καταδίκη της Τουρκίας, και οδήγησε στην πανευρωπαϊκή κατακραυγή της, για τα εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού με την παράνομη εισβολή της στην Κύπρο, εξευτελίζοντας έτσι τη Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Λίγες μέρες μετά, τα λόγια του Θεόφιλου επιβεβαιώθηκαν με την Τουρκία να δείχνει ξανά το απάνθρωπο και αιμοσταγές πρόσωπό της.  Αυτή τη φορά, θύμα της ο ίδιος ο Θεόφιλος ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες πρακτόρων των τουρκικών  μυστικών υπηρεσιών, έξω από το σπίτι του στο Πλατύ Αγλαντζιάς.


Σήμερα, ο σύγχρονος ήρωας  του κυπριακού Ελληνισμού, ο αθάνατος Θεόφιλος Γεωργιάδης, αποτελεί αντλία θάρρους και δύναμης για εμάς τους απογόνους του, έτσι ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα που ο ίδιος μας υπέδειξε.
Ως Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων, τάσσουμε τον αγώνα μας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών και της ελευθερίας της Κύπρου μας.
Υποσχόμαστε πως ο αγώνας του Θεόφιλου  για απαλλαγή από τα προτεινόμενα σχέδια ομοσπονδιακής λύσης, θα βρεί εμάς ως συνεχιστές του μέχρι την ολική απόρριψη της (δια)λύσης αυτής από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Συνάμα, εναντιωνόμαστε σε εκείνους που συμβιβάζονται με την παρουσία της Τουρκίας στο νησί μας και οφείλουμε να ξεσκεπάσουμε ξανά το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο.

"Όσο ζω θα επιμένω ότι οι Αγνοούμενοι βρίσκονται εν ΖΩΗ.
Και δεν θα δεχθώ να θαφτούν ζωντανοί.  Κι αν εγώ χαθώ,
η ψυχή μου από ψηλά θα αγωνίζεται για αυτούς"

Θεόφιλος Γεωργιάδης

Με πίστη στον Θεό και στην Πατρίδα,
Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων