Skip to main content

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό…Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τι έγινε τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο μας.  Ας δούμε όμως καλύτερα το ζήτημα του κοινού ανακοινωθέντος το οποίο πραγματικά είναι μια βόμβα που πρέπει να προλάβουμε πριν εκραγεί…
 Ζούμε στην Κύπρο του 2014,  βιώνουμε την οικονομική κρίση και για 40 χρόνια η μισή μας πατρίδα είναι τουρκοκρατούμενη.  Όλα αυτά τα ζούμε στην καθημερινότητα, αλλά κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά ούτως ώστε να επιλυθούν.  Αυτό είναι πιο έντονο σχετικά με την κατοχή και την προσφυγιά.  Αρκετοί βολεύτηκαν και άλλοι αντιδρούν μέχρι σήμερα.  Στόχος όμως αρκετών «μεγάλων» προσώπων και δυνάμεων είναι να ξεχάσουμε όλοι ούτως ώστε να περάσουν τα προδοτικά τους σχέδια.  Για να το πετύχουν θα κάνουν τα πάντα, όπως έκαναν και  το 2004.

Πρόσφατα ο ΠτΔ Νίκος Ανα(ν)στασιάδης συμφώνησε με των δήθεν «ηγέτη» των Τουρκοκυπρίων την βάση των συνομιλιών τους (συνομιλίες που γίνονται εδώ και δεκαετίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα).  Πραγματικά, το «κοινό ανακοινωθέν» δεν είναι τίποτε άλλο παρά η χειρότερη βάση που θα μπορούσε να τεθεί για την επίλυση του Κυπριακού.

Μια βάση που καταπατεί την αρχή του 1 άνθρωπος= 1 ψήφος καθώς το 82% των Ελληνοκυπρίων εξισώνεται με το 18% των Τουρκοκυπρίων.  Πώς είναι δυνατόν ο ΠτΔ να συνομιλεί με τον το «ηγέτη» της «Τ.Δ.Β.Κ»;  Αναρωτούμαστε  αν ο κύριος Ανα(ν)στασιάδης το κατανοεί και το δέχεται.  Ακόμη, το «κοινό ανακοινωθέν» κάνει λόγο για δύο συνιστώντα κρατίδια προφανώς των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Δ.Δ.Ο). Μιλάμε για δύο ξεχωριστά κράτη, αρά δύο ξεχωριστούς χώρους (Δι-ζωνική). Επίσης απομονώνονται οι δύο «κοινότητες» στα κρατίδια τους και το ομοσπονδιακό κράτος αποτελείται από δύο κοινότητες (Δι-κοινοτική).  Η απορία που δημιουργείται είναι: ποια είναι τα δύο κρατίδια;  Μήπως το ψευδοκράτος το οποίο καταδικάζουμε κάθε 15 του Νοέμβρη είναι το ένα από τα δύο και η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία το άλλο;  Αυτό σημαίνει καταστροφή για την Κύπρο μας γιατί σε περίπτωση «αναταραχών» το Τουρκοκυπριακό κρατίδιο ενδέχεται να αποσυρθεί και θα είναι αναγνωρισμένο από την Ε.Ε αλλά και (από την μέχρι σήμερα) Κυπριακή Δημοκρατία που ευλογεί αδιάκοπτα την διχοτόμηση. Συν τοις άλλοις αν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και διαχωριστεί από το «ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο», τότε η Τουρκία θα αποκτήσει ακόμη ένα σύμμαχο στην Ευρώπη.
Απορούμε γιατί επιτέλους δεν αλλάζουμε πολιτική, γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως η Κύπρος είναι σκλάβα εδώ και 40 χρόνια και δεν κάνουμε τίποτα για να την ελευθερώσουμε; Μόνο υποχωρήσεις για χάριν της «καλής θελήσεως» χωρίς όμως κανένα θετικό αποτέλεσμα.  Η Τουρκία δεν επιθυμεί καλή θέληση, θέλει ολόκληρη την Κύπρο ή την αναγνώριση της μισής υπό την διοίκηση της.
  Γι’ αυτό οφείλουμε να συνέλθουμε και να δούμε τα πράγματα ως έχουν.  Να μην φοβόμαστε και να μην είμαστε ηττοπαθείς.  Να ξεκινήσουμε ένα αγώνα με πρότυπα, με ασπίδα και θάρρος μας την Ιστορία μας.  Κάθε αγώνας χρειάζεται πίστη.  Ο στόχος μας είναι δύσκολος, δεν οφελεί να παραδίδουμε τα όπλα αμαχητί.  Ας μην ξεχνάμε το  πλεονέκτημα μας ως Έλληνες, δεν ξέρουμε μόνο να  αγωνιζόμαστε αλλά και να πεθαίνουμε.  Μάλλον, έχουμε επαναπαυφτεί στον άκρατο καταναλωτισμό και αφήσαμε τις αξίες του Ελληνισμού στο περιθωριο.  
Πολλοί από εμάς νομίζουμε ότι ανταποκρινόμαστε στο καθήκον μας προς την πατρίδα κάθε 20 Ιουλίου και 15 του Νοέμβρη δίνοντας το παρών μας στις αντικατοχικές εκδηλώσεις. Κάνουμε τεράστιο λάθος αφού ο αγώνας μας πρέπει να είναι καθημερινός. Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι πρέπει να δρούμε και να αντιδρούμε διαρκώς.

Ως Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων δηλώνουμε παρών στο κάλεσμα των καιρών.  Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε όπως το 2004 κι ακόμα παλαιότερα.
Ναι, συνσκλάβοι μας μπορούμε να πούμε το ΟΧΙ.  Μην σας πτοούν οι διάφορες δεσμεύσεις και η υποσχόμενη ευμάρεια, αυτά τα ακούσαμε άπειρες φορές.  Οφείλουμε να αντισταθούμε κι ας χάσουμε.  Έτσι κι αλλιώς καμιά μάχη δεν πήγε χαμένη παρά μόνο αυτή που δεν δώθηκε.  Πιστεύουμε στην απελευθέρωση, δεν είμαστε τρελοί, είμαστε απλά εραστές της ελευθερίας.  Χρειάζεται η βοήθεια και η πίστη όλων μας για να τα καταφέρουμε!

«Σκλαβωμένη μου Κύπρος, λατρευτή μου πατρίδα που δεμένη στενάζεις με βαριάν αλυσίδα. Τα δεσμά τα βαριά σου σε λιγάκι θα σπάσεις και στης μάνας Ελλάδας την αγκάλη θα φτάσεις. Της σκλαβιάς η φουρτούνα ολοένα σε δέρνει και τη νίκη ζητάει και γιαλός και στεριά. Όμως νάτην, η νίκη με χαμόγελο φέρνει σαν σε όνειρο μέσα τη γλυκιά Λευτεριά στο κεφάλι σου, Κύπρος, με χαρά στο φορεί.»


Ευαγόρας Παλλικαρίδης

Εθνική Φωνή Ελληνόψυχων Νέων (Ε.Φ.Ε.Ν)