Skip to main content

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ: 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940: OXI28 Οκτωβρίου 1940. Μια από τις ηρωικότερες μέρες του απανταχού Ελληνισμού! Μέρα ένδειξης του μεγαλείου της ψυχής και ρης γενναιότητας των Ελλήνων! Επέτειος, που μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε την περήφανη Ελληνική μας ταυτότητα και με τη σειρά μας να βροντοφωνάξουμε «ΟΧΙ».

Σύσσωμος ο Ελληνικός λαός έτρεξε να πάει στο μέτωπο να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη, παρά τα λιγοστά μέσα και οπλισμό που διέθεταν οι Έλληνες. Παρ΄όλα αυτά δεν φοβήθηκαν τον πάνοπλο εχθρό, και πάνω στα βουνά της Πίνδου «έστησαν» τις δικές τους Θερμοπύλες. Οι γυναίκες της Ηπείρου άφησαν τις οικογένειες τους και έτρεξαν στο μέτωπο να βοηθήσουν τους Έλληνες στρατιώτες που μάχονταν. Κουβαλώντας πολεμοφόδια, τρόφιμα και περιθάλπωντας τους τραυματίες οι γυναίκες της Ηπείρου έδειξαν ότι η λεβεντιά και ο ηρωισμός είναι μέσα στο αίμα των Ελλήνων.

Έτσι, μετά από σκληρές και άνισες μάχες οι Έλληνες νίκησαν τους Ιταλούς. Ποιός θα το πίστευε πως μια χούφτα άοπλοι θα νικούσαν την Ιταλική πολεμική μηχανή. Και όμως, οι Έλληνες δίδαξαν ότι σε ένα πόλεμο δεν ρωτάμε πόσοι είναι οι εχθροί, ρωτάμε πού είναι οι εχθροί.

Έτσι, ηττημένος και ταπεινωμένος ο “Ντούτσε” ζητά την βοήθεια της Γερμανίας, της μεγάλης δύναμης του άξονα. Τα Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Επικρατεί χάος. Πολλοί φεύγουν και πάνε αντάρτες στα βουνά, άλλοι καταφεύγουν στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες για να πολεμήσουν από εκεί τον φασισμό, άλλοι μένουν πίσω, επικρατεί η φτώχεια και η πείνα. Δηστυχώς όμως, ούτε και σε αυτή την δύσκολη στιγμή δεν έλειπε ο εφιάλτης του Έθνους, το σκοτεινό χέρι της προδοσία έκανε την εμφάνισή του. Προδότες και μαυραγορίτες έγιναν το δεξί χέρι των βαρβάρων και στράφηκαν ενάντια στους συμπατριώτες τους. Οι Γερμανοί προβαίνουν σε φρικαλεώτητες και σφαγές. Το φρόνημα των Ελλήνων όμως δέν κάμπτεται. Μένει όρθιο και αγωνιστηκό, όπως έκανε πάντα στο πέρασμα των αιώνων. Στα βουνά συνεχίζουν να γράφονται σελίδες ηρωισμού, ενώ ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατεβάζουν στην σβάστικα από την Ακρόπολη και δείχνουν έτσι ότι οι Έλληνες ούτε υποτάχθηκαν, αλλά ούτε πρόκειται να υποταχθούν. Ακόμα και ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ σε ομιλία του δήλωσε ότι ο μόνος λαός που του αντιστάθηκε με απαράμιλλο θάρρος ήταν οι Έλληνες, ενώ ο Γουίνστον Τσώρτσιλ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Ελληνες πολεμούν ως ήρωες, από τώρα και στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”.

Οι Γερμανοί φεύγουν από την Ελλάδα το 1944, αφήνωντας πίσω τους συντρίμια και πάνω από 500.000 νεκρούς. Όμως δυστηχώς τα βάσανα της μάνας Ελλάδας δεν είχαν τελειώσει ακόμα. Ο εμφύλιος αλληλοσπαραγμός κάνει την εμφάνισή του και η Ελλάδα κλαίει για τα παιδιά της που χαθηκαν από Έλληνες, και ένα μεγάλο Γιατί ακούγεται μέχρι και σήμερα. Γιατί ο αδερφός να σκοτώνει τον αδερφό, γιατί;

Και οι Κύπριοι φυσικά, μετά από τις υποσχέσεις της Μ. Βρεττανίας πως αν συμμετείχαν στον πόλεμο κατά του άξονα θα γινόταν η πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα κατατάκτηκαν μαζικά στον Αγγλικό Στρατό πολεμόντας τον Ναζιστικό επεκτατισμό σ Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ενώ άλλοι πήγαν ως εθελοντές στην Ελλάδα.

Συναγωνιστές, εμείς σήμερα ωφείλουμε να παραδειγματιστούμε από τους ήρωες του ΄40, να μεθύσουμε από το αθάνατο κρασί του ΄21 και να πολεμήσουμε με όποια μέσα μπορούμε, και να γράψουμε και εμείς με τη σειρά μας χρυσές σελίδες στην ήδη πολυσέλιδη Ελληνική Ιστορία. Ενωμένοι, να υπερασπιστούμε την δημοκρατία, την Ελευθερία, τα ιδανικά και την δικαιοσύνη όπως έπραξαν οι πρόγονοί μας στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Το μέλλον αυτού του τόπου βρίσκεται στα χέρια μας και ωφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας Ελύθερη και ΟΧΙ υποδουλωμένη πατρίδα.

* Το παρόν άρθρο έχει γραφεί από μέλος της ΕΦΕΝ
Οκτώβριος 2012