Skip to main content

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΤΣΟΦΤΑΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ

ΑΠΗΓΧΟΝΙΣΘΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΔΕΙΝΑΣΤΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΓΩΝΑΉταν 21η Σεπτεμβρίου όταν ο γδούπος της καταπακτής ακούστηκε ξανά στo νησί. Αυτή την φορά έπαιρνε στα ουράνια τρεις Αρχάγγελους. Τρεις Ήρωες με όλη την σημασία της λέξης.

Τον Ανδρέα Παναγίδη και τον Μιχαήλ Κουτσόφτα από το Παλιομέτοχο και τον Στέλιο Μαυρομμάτη από την Λάπηθο.

Με την έναρξη του αγώνα, ο Στέλιος Μαυρομμάτης εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος σε επιχείρηση δολιοφθοράς εναντίον αεροπλάνων των Άγγλων. Συνέβαλε επίσης ουσιαστικά στη συλλογή των κυνηγετικών όπλων από ιδιώτες στην περιοχή Λευκωσίας. Έδρασε ιδιαίτερα στην περιοχή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου, την οποία οι Άγγλοι είχαν ονομάσει "μίλι του θανάτου". Μεταξύ των συνεργατών του ήταν και ο ξάδελφός του Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Στενοί συνεργάτες του στη μεταφορά και απόκρυψη οπλισμού, καθώς και στη φιλοξενία και φυγάδευση καταζητουμένων προσώπων ήταν και οι γονείς και τα αδέλφια του. Σε μια αποτυχημένη επίθεση του ιδίου και των δυο συναγωνιστών του εναντίον του Βρετανού σμηνία Νόρμαλ Άλφρεντ και του αεροπόρου Λώρενς Ληθ της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας στην οδό Αγίου Παύλου στον Άγιο Δομέτιο Λευκωσίας, ο Στέλιος Μαυρομμάτης ανακόπηκε κατά την αποχώρηση από Άγγλο κάτοικο της περιοχής και συνελήφθη από τους δυο Άγγλους αεροπόρους.

Η πρώτη δράση του Μιχαήλ Κουτσόφτα, ήταν η ύψωση της ελληνικής σημαίας, την οποία κατέβαζαν οι Άγγλοι, στην κορυφή των ευκαλύπτων στο κέντρο του χωριού του. Ένα βράδυ έκοψε, με το φίλο του Ανδρέα Παναγίδη, τα κλαδιά των ευκαλύπτων, για να μη μπορούν οι στρατιώτες να κατεβάσουν τη σημαία. Εκείνοι έκοψαν τα θεόρατα δέντρα από τη ρίζα.

Ο Ανδρέας Παναγίδης άφησε πισω την οικογένειά του, μαζί και τα τρία του παιδιά. Η πρώτη δράση του Παναγίδη ήταν η ύψωση της ελληνικής σημαίας. Σε έρευνα που έκαμε Άγγλος στρατιώτης στην τσάντα του, στον τόπο της εργασίας του, αμέσως μετά την εκτέλεση των Καραολή και Δημητρίου, βρήκε μια ελληνική σημαία και ζήτησε από τον Ανδρέα να του σκουπίσει με αυτή τα παπούτσια του. Τόση ήταν η προσβολή που ένιωσε ο Ανδρέας, ώστε ήλθε στα χέρια μαζί του κτυπώντας τον άγρια. Όταν πήγε στο σπίτι, έστειλε τη γυναίκα του και του έφερε τα περίστροφά του που της είχε δώσει να του κρύψει. Την επομένη, όταν πήγε στη δουλειά του στο αεροδρόμιο, μαζί με το Μιχαήλ Κουτσόφτα και έναν άλλο αγωνιστή, επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Άγγλο σμηναγό Πάτρικ Τζων Χέιλ μέσα στο γραφείο του. Συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Απαγχονίστηκαν και οι δυο με το Στέλιο Μαυρομμάτη.

Συναγωνιστές, η θυσία των τριών ηρώων πρέπει να λειτουργεί για εμάς σαν φάρος. Φάρος που μας δείχνει τον δρόμο του αγώνα. Του αγώνα υπερ πίστεως και πατρίδος, σε αντίθεση με τους σημερινούς πολιτικούς που μας καλούν σε αγών υπερ χρημάτων και αξιωμάτων. Έχουμε χρεός να τιμάμε την θυσία τους και να μεταλαμπαδεύουμε τη φλόγα που άναψαν αυτοί από γενιά σε γενιά. Γιατί μόνο έτσι η Κύπρος μας θα αναπνεύσει αέρα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!


* Το παρόν άρθρο έχει γραφεί από μέλος της ΕΦΕΝ
Σεμπτέμβριος 2012