Skip to main content

Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβρης...ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ!


11/7/2011… Όλοι ξυπνήσαμε με ένα περίεργο συναίσθημα… Επικρατούσε μια ενοχλητική ηρεμία… Οι τηλεφωνικές γραμμές και το ηλεκτρικό δεν λειτουργούσαν. Παρόλο που κανείς δεν ήξερε τι συμβαίνει κάτι μέσα μας ήξερε πως δεν ήταν καλό. Η πρώτη ενημέρωση ήρθε μερικές ώρες αργότερα. Κάτι για μια έκρηξη σε μια ναυτική βάση… οι πληροφορίες ελάχιστες… Παντού επικρατούσε σύγχυση, πανικός, άγνοια, φόβος.

Πέρασαν αρκετές ώρες για να ανακοινωθούν τα πρώτα δυσάρεστα νέα. 13 παλληκάρια νεκρά. 13 ψυχές έχασαν άδικα τη ζωή τους από τη φοβερή έκρηξη. Το βράδυ είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες εικόνες. Η ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης αγνώριστη. Ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές. Η έκρηξη έσπειρε τον όλεθρο και την καταστροφή σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων. Το τοπίο θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Οι τραυματίες δεκάδες.
Οι ώρες κυλούσαν, οι μέρες περνούσαν και όλο και περισσότερα στοιχεία έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Η δήλωση του Παπακώστα το 2009 ήταν αυτή που προκάλεσε σάλος στην κοινή γνώμη. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα εμπορευματοκιβώτια είναι ασφαλή και μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε κατοικημένη περιοχή.
Η πολιτική ηγεσία χαμένη από προσώπου γης. Ούτε ένας πολιτικός δεν βρήκε το θάρρος να μιλήσει, να πάρει θέση για τα όσα συνέβησαν, να πει έστω ένα συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων…

Η κατάσταση πλέον άρχιζε να ξεκαθαρίζει. Την κύρια και άμεση ευθύνη για το θάνατο των 13 ηρώων είχαν ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπ/άμυνας Κώστας Παπακώστας και ο Υπ/εξ Σπύρος Κυπριανού. Η παραίτηση των δύο τελευταίων λίγες μέρες αργότερα δεν λέει κάτι, φέρουν ευθύνη και πρέπει να τιμωρηθούν. Είχαν γνώση από την αρχή για την επικινδυνότητα της κατάστασης, τους είχαν ενημερώσει ουκ ολίγες φορές για τις διάφορες εκρήξεις στα εμπορευματοκιβώτια και αυτοί τίποτα. Ο πρόεδρος Χριστόφιας αγνοούσε τις φωνές του αθάνατου Ανδρέα Ιωαννίδη που φώναζε σε επιστολές του πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το αποτέλεσμα… να θρηνούμε 13 αθώες ψυχές, η οικονομία μας να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση λόγω της καταστροφής του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, οι πολίτες να επιβαρύνονται με τις αυξήσεις του ρεύματος και την επιβολή νέων φόρων. Παρολαυτά ΚΑΝΕΙΣ δεν βγήκε να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο ελληνισμός της Κύπρου από την πρώτη μέρα της τραγωδίας βρίσκεται στους δρόμους, μαζί με τις οικογένειες των αδικοχαμένων παλληκαριών. Τιμούν τους νεκρούς και απαιτούν την παραίτηση και τιμωρία των υπευθύνων ανεύθυνων πολιτικών.Ο Χριστόφιας δεν συγκινείται… Τα βράδια, όταν οι αγανακτισμένοι Κύπριοι μαζεύονται έξω από το προεδρικό αυτός πηγαίνει στο εξοχικό του στο Κελλάκι. Οι προκλήσεις του όλο αυτό το διάστημα προκάλεσαν την αντίδραση των συγγενών των θυμάτων αλλά και των πολιτών. Ακόμα και στο διάγγελμά του αρκέστηκε στις αναφορές των «ακροδεξιών στοιχείων» που μαζεύονται έξω από το προεδρικό. Ούτε μια στοιχειώδης συγγνώμη! Δεν σεβάστηκε καν τον πόνο που νιώθει η μάνα που έχασε τα 2 παιδιά της, ο πατέρας που έχασε το γιο του, η γυναίκα που έχασε τον άντρα της, τα παιδιά που έχασαν τον πατέρα τους…

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν ο Χριστόφιας κλήθηκε να καταθέσει στην μονομελούς ερευνητική επιτροπή του κ. Πολυβίου (τον οποίο ο ίδιος διόρισε υπεύθυνο για διερεύνηση της υπόθεσης). Κατέφθασε στο κτίριο μαζί με ένα τσούρμο άντρες της προσωπικής τους φρουράς. Στην ίδια αίθουσα βρίσκονταν ήδη οι συγγενείς. Απέναντι του οι φωτογραφίες του Χρίστου, του Μίλτου, του Ιωαννίδη και των υπόλοιπων αδικοχαμένων παλληκαριών. Τίποτα από όλα αυτά δεν τον άγγιξε…
Μετά το τέλος της ανάκρισης όλοι ένιωσαν αδικία και αγανάκτηση. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτά που ξεστόμισε ο πρόεδρος. Αρνήθηκε κάθε κατηγορία ενώ σε ερώτηση που του έγινε απάντησε πως δεν γνώριζε ότι ο το Μαρί γειτνίαζε με τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό!!!

Καθώς αναχωρούσε από την αίθουσα ο Χριστόφιας, ο γιος του Αθάνατου Ιωαννίδη μη μπορώντας να συγκρατηθεί από την αδικία που έβλεπε φαίνεται να φώναξε «Δολοφόνε» προς τον πρόεδρο. Ο Χριστόφιας με τη σειρά του είχε το θράσος και την αναίδεια να στείλει άντρα της προσωπικής του φρουράς ο οποίος προσπάθησε να τον συλλάβει!

Πάς καλά ρε Χριστόφια;
Πως έχεις το θράσος και μιλάς ακόμα;
Πώς μπορείς να κοιμάσαι τις νύχτες;
Πως μπορείς να έχεις καθαρή τη συνείδησή σου;
Δεν ζήτησες ούτε ένα συγγνώμη! Δεν τόλμησες να κοιτάξεις στα μάτια τους συγγενείς! Δεν σκέφτηκες πως αφαίρεσες τη ζωή 13 ανθρώπων!
Κατέστρεψες τα ΠΑΝΤΑ!
Κατέστρεψες τα όνειρα και το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας! Γι’ αυτό το λόγοΔΟΛΟΦΟΝΕ όσο ζω και υπάρχω θα σε πολεμώ μέχρι να δικαιωθούν οι ψυχές των 13 συμπατριωτών μου που εσύ σκότωσες! μέχρι να τιμωρηθείς για όλα όσα έκανες!

Γιατί είσαι μια μόλυνση για τον τόπο μου, την πατρίδα μου και τον πολιτισμό μου.


* Το παρόν άρθρο έχει γραφεί από μέλος της ΕΦΕΝ
Σεμπτέμβριος 2011