Skip to main content

ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί

"Ω, ξειν αγγέλειν Έλληνοις Κύπριοις, ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι"


Ένας ακόμα μαύρος Ιούλιος για την Κύπρο μας που στιγματίστηκε από το θάνατο των δεκατριών ηρώων από την έκρηξη στη ναυτική βάση «Αντ/γος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Ένας ακόμα μαύρος Ιούλιος που βύθισε την Κύπρο στο πένθος, χωρίς κανείς μέχρι στιγμής να έχει απολογηθεί μπροστά στις οικογένειες των αδικοχαμένων παλικαριών και ενώπιον του κυπριακού λαού. Ένας ακόμα Ιούλιος που ντύνει το νησί μας στο μαύρο χρώμα του πένθους και στο κόκκινο, από το άγιο αίμα των νεκρών μας.

Η Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και ταυτόχρονα, τον απαράμιλλο θαυμασμό για τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου 2011 που υπήρξαν λίγο πολύ αποτέλεσμα ανευθυνότητας και εγκληματικής αμέλειας από τους κυβερνώντες.


Επιγραμματικό Ιστορικό:
Αρχικά αξίζει να αναφέρουμε ότι στην ναυτική βάση “Eυάγγελος Φλωράκης» υπήρχαν από το 2009, ενενήντα-οκτώ εμπορευματοκιβώτια γεμάτα εκρηκτικές ύλες (πυρίτιδα) όπως ανέφερε ο κ. Παπακώστας σε δήλωσή του την ίδια χρονιά. Τα εμπορευματοκιβώτια, όπως τραγικά, εν τέλει, διαπίστωνε ο κ. Παπακώστας «είχαν ασφαλές περιεχόμενο και μπορούσαν να τοποθετηθούν ακόμη και σε κατοικημένη περιοχή!». Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του ήρωα, πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη  για αποχώρηση του επικίνδυνου υλικού από τη βάση, το υλικό αφέθηκε εκτεθειμένο στον ήλιο με τους κυβερνώντες να απαξιώνουν τις επιστολές του διοικητή του Ναυτικού. Με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε και αφορά τη συνεδρία για το εν λόγω θέμα το Φεβρουάριο του 2011 παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Υπ. Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Υπ. Άμυνας Κώστας Παπακώστας και δυο απεσταλμένοι του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Διπλωματικό Γραφείο του Προεδρικού Μεγάρου.

Παρά τις έντονες ανησυχίες του ήρωα Ιωαννίδη και στρατιωτικών της βάσης, και ενώ οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί ήταν γνώστες της επικινδυνότητας των φορτίων, αφού ορισμένα από τα κιβώτια είχαν διογκωθεί από εκρήξεις, ουδείς έπραξε έστω και το ελάχιστο.


Τα χαράματα της 11ης Ιουλίου, όταν είχαν αρχίσει εκρήξεις από τα «κιβώτια του θανάτου» βρήκαν τον λεβέντη πλοίαρχο να διατάζει τους στρατιώτες του να απομακρυνθούν από τη βάση, ενώ την ίδια στιγμή κλήθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία για βοήθεια. Γύρω στις 05:00 – 06:00 ακούστηκε η τεράστια έκρηξη, όταν τα ενενήντα – οκτώ κιβώτια γεμάτα πυρίτιδα ανατινάχτηκαν, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Οι ανθρώπινες απώλειες:
Τα αδικοχαμένα παλικάρια από την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί είναι οι ήρωες

Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας
Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος
Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης
ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης
Ναύτης Χριστοφόρου Μιλτιάδης
Ναύτης Χριστοφόρου Χριστάκης
Αρχιλοχίας (Πυρ.) Παπαδόπουλος Ανδρέας
Αρχιπυροσβέστης Γιακουμή Γιώργος
Πυροσβέστης Κρόκος Βασίλης
Πυροσβέστης Τταντής Σπύρος
Πυροσβέστης Θεοφίλου Παναγιώτης
Πυροσβέστης Αδάμου Αδάμος
Φύλακας του Ηλεκτρ/γικού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό Χαραλάμπους Αντώνης


Το μόνο που έχουμε να πούμε μετά τα αποτελέσματα της ανύπωτης τραγωδίας είναι συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων παλικαριών μας και κουράγιο για δυνατή συνέχιση του αγώνα της δικαίωσης. Συμμετέχοντας και εμείς στο πάνδημο πένθος του λαού μας διαδηλώνουμε και θα απαιτούμε μέχρι την τελική δικαίωση την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

«Είναι άλλο να πεθαίνεις για την πατρίδα, και άλλο να πεθαίνει η πατρίδα εσένα!»